Ny handbok för livsmedelskontroll vid krig

Livsmedelsverket ger ut en handbok för hur myndigheter ska kontrollera kvaliteten pÄ livsmedel ocksÄ under kris eller krig.

Livsmedelsverket har kontor i Uppsala. Arkivbild.

Livsmedelsverket har kontor i Uppsala. Arkivbild.

Foto: Tim Aro/TT

Katastrofer2023-01-14 03:58

"Att vi alla fÄr Àta sÀkra livsmedel och att ingen tillverkare fuskar med maten Àr avgörande Àven i en krissituation", sÀger Alexander Sobestiansky, statsinspektör, i ett pressmeddelande.

I handbokens förord skriver myndighetens generaldirektör att motivet att höja beredskapen har förstÀrkts av pandemin och kriget i Ukraina.

Handboken Àr riktad till chefer och kontrollpersonal, och Àr utformad för att hjÀlpa dem att planera och bygga upp beredskapen. Projektet finansieras av MSB och leds av Livsmedelsverket i samarbete med flera lÀnsstyrelser och kommuner.

Utöver handboken tar Livsmedelsverket ocksÄ fram utbildningar pÄ omrÄdet.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!