Statsminister Magdalena Andersson (S) pekar på att segregationen tillåtits gå så långt att vi har parallellsamhällen i Sverige.
– Samhället är helt enkelt för svagt för att bryta segregationen och tränga tillbaka parallellsamhällena, säger hon.
– Integrationen har varit för dålig samtidigt som vi haft en stor migration.
Vid en pressträff tog hon upp påskhelgens upplopp som uppstod i samband med att den danske högerextremisten Rasmus Paludan brände koranen i utsatta områden. Andersson understryker att stenkastning mot polis inte är politiska, utan kriminella handlingar.
– Det finns starka krafter som är beredda att gå långt för att skada vårt samhälle, säger statsministern.
Nya grepp
För att förhindra att barn och unga dras in i kriminalitet vill regeringen pröva nya grepp.
– Det handlar om att samhället tidigare och tuffare ska kunna gripa in när ett barn är på glid, även om föräldrarna motsätter sig det, säger integrationsminister Anders Ygeman (S).
Regeringen ska nu låta utreda om man ska kunna tvinga föräldrar och barn att delta i så kallade öppna insatser även om de inte samtycker till det. Sådana insatser kan till exempel vara att vårdnadshavare deltar i ett föräldrastödsprogram. Eller krav på att de säkerställer att barn befinner sig hemma på kvällarna och skolorna på dagarna. Eller deltar i vissa aktiviteter.
Utredningen ska också se om bidrag, som barnbidrag eller bostadsbidrag, ska kunna sänkas eller dras in om föräldrarna struntar i kraven.
Ska övervakas?
Utredaren ska också titta på om det finns behov att kontrollera om en unge följer sådana krav med hjälp av elektronisk övervakning.
– Denna möjlighet finns ej i dag, men skulle kunna vara ett effektivt sätt att kontrollera om barn och unga följer socialtjänstens beslut, säger Ygeman.
– Det kräver naturligtvis särskilda överväganden av integritetshänsyn.
Utredningen ska pågå under 15 månader.
Regeringen vill dessutom utreda om ungdomskriminalitetsnämnder ska inrättas i Sverige. Sådana finns i Danmark. Där består de av personer från polis och socialtjänst.
– Det skulle innebära en stor förändring hur vi hantera ungdomars kriminalitet, säger Ygeman.
En aktivitetsplikt
Nämnderna ska se till att ungdomar som begår brott får rätt insatser och säkerställa att till exempel kommunen verkligen genomför dem. I Danmark får ungdomar träffa en domare som ser till att en vård- och behandlingsplan tas fram.
Därutöver ger socialdepartementet en utredare i uppdrag att utreda en aktivitetsplikt för personer med försörjningsstöd, som innebär krav på deltagande i heltidssysselsättning för att få stödet.
Justitieministern Morgan Johansson (S) aviserade på pressträffen ytterligare en utredning om att öka brottsbekämpande myndigheters möjligheter att i underrättelseverksamhet inhämta uppgifter om elektronisk kommunikation. I dag kan tillstånd till inhämtning ges antingen för brott med lägst två års minimistraff eller för vissa särskilt angivna samhällsfarliga brott.