En av orsakerna till att Kjell Enhager kom att bli en av Sveriges och världens mest framgångsrika coacher var att han en gång i tiden tyckte det gick uruselt i golf. Han fick inte de resultat han ville ha, och började studera de bästa spelarna. Vad gjorde dem bra? Fanns det ett framgångsrecept eller handlar allt bara om DNA?
Han hittade snabbt vägen mot det där receptet, som helt klart gick att återfinna hos mängder av framgångsrika idrottsmän och -kvinnor, kulturpersoner och företagsledare. Allt handlar om tankens kraft.
– Hur lär man sig tänka på och hantera känslor på bästa sätt? Det så lite som gör skillnaden i livet, små, små saker som kan gå helt fel och du får helt olika upplevelser och resultat beroende på hur du lyckas bryta dåliga tankemönster. Men alla har vi det i oss, eller hur? Ofta vet man exakt vad man ska göra och inte, för att nå ett mål – och ändå gör man ibland helt tvärtemot. Vi saknar fjärrkontroll till tankar och känslor, och det är den lilla apparaten jag jobbat med i många år nu.
Ett av de golfproffs som Kjell själv så småningom efter studier och utveckling coachade ända till toppen är Annika Sörenstam. När han hjälpt henne att sudda ut den negativa bilden och rädslorna – som i hennes huvud dök upp varje gång hon tänkte att hon kanske skulle tvingas ställa sig upp efter vinst och hålla ett tacktal – då blev Annika bäst i världen. Så länge hon var rädd för att hålla tal vann hon inga tävlingar.
– Jag tycker inte att man ska undvika att titta på det läskiga. Man kan lära sig mycket av de läskiga känslorna.
Kjell Enhager tar gärna parti för en underdog, den ingen tror på. Ett exempel han nämnt som Sommar- och Vintervärd i P1 är simmaren Michael Phelps, som vände en uppväxt med adhd och självmordstankar till framgång och OS-guld.
– Jag älskar sånt! Och jag är absolut ingen som tjatar om att tänker man bara positivt så blir allt bra. Jag tror inte ens på positivt tänkande. Det är mycket intressantare att titta på vad vi som inte är positiva jämnt gör för att lyckas.
Nervositet är också något som kan ställa till det för alla som vill vara framgångsrika inom sitt gebit. Kjell Enhager gillar att vända på steken även där.
– Jag har jobbat mycket med svenska dressyrlandslaget. Flera av ryttarna förklarade i början för mig hur de inför tävling uppmanar sig själva "slappna av, slappna av, slappna av". Funkar det? frågade jag, och det gjorde det ju inte. De blev bara allt mer nervösa och oroliga. Jag bad dem att i stället gå in för att vara nervösa, att spänna sig allt de kunde en stund. Var de inte avslappnade sen? Det är så det funkar. Egentligen är det urenkelt, men vi gör ju gärna tvärtom för att försöka undvika att se det läskiga. Det slår slint i hjärnan ibland.
– Men vi kan koppla tankarna precis som vi vill, och du samlar mest känslor kring den bild du minns bäst. Är det den bra eller den dåliga tennisserven du tänker på? Ger du som förälder mer beröm till ditt barn när det går bra på en fotbollmatch eller på ett matteprov, eller är det dina negativa ord efter ett misslyckande som barnet minns starkast?
Hur ser en typisk vecka ut för en framgångscoach, kan man undra. Kjell Enhager förklarar först och främst att "typiska" veckor inte existerar i hans almanacka.
Han tar den pågående som exempel:
– Tisdag föreläsning för 400 chefer i Stockholm, onsdag 400 personer i Gävle, torsdag samtal med kvinnliga interner på Färingsöanstalten, fredag möte med samarbetspartners inför en ny app, söndag Vasaloppet med sonen, måndag träning med personlig tränare inför Ironman, tisdag 600 personer i Örebro och onsdag 500 Eskilstunabor.
– Och så håller det på, skrattar han.
– Ibland är jag dessutom i Australien, ibland i Korea eller USA.
Hur och var tankar Kjell själv energi, kraft och inspiration?
– För mig handlar det mycket om kärlek, väldigt mycket om min fru Lotta. Vi jobbar ju mycket ihop och hon gör mig stark. Att ingen dag är den andra lik ger också energi.
– Och så får jag väldigt mycket tillbaka i alla mina möten med människor. Som i går, när jag träffade en dråpdömd kvinna och vi snabbt fann varandra och insåg att vi ser på världen på samma sätt. Där och då tankade jag energi.