Dansläraren Cecilia Lazar är vida känd från TV4:s underhållningsprogram “Let's dance”, där hon har varit jurymedlem i drygt tre år.

“Let’s dance” är lite bus vid sidan av mitt arbete i dansstudion. Med åren har jag hittat min roll i juryn och kan skratta åt mig själv om det kommer ut en groda, men i början kände jag press för jag är en person som vill göra ett bra jobb. Jag vill leverera. Oavsett vad jag gör vill jag göra det helhjärtat, säger hon.

Med sådana höga prestationskrav är det tur att hon är bra på att ta det lugnt mellan varven.

Artikelbild

| I 41 år har Cecilia Lazar jobbat som danslärare på Lazar Dansstudio, en dansskola som hennes far grundade i Göteborg 1953.

När jag jobbar så jobbar jag, men när jag har semester är jag så lat att jag skulle kunna ta bil uppför trapporna… Jag är duktig på att koppla av och tar vara på mig själv genom att en dag i månaden ligga i soffan och bara vara. Det är min återhämtning.

Under sina 41 år som danslärare på familjeföretaget Lazar Dansstudio, en göteborgsk institution som hennes far grundade 1953, har hon tränat upp 32 par som blivit svenska dansmästare. Hennes yrkeshemlighet kan summeras i ett ord: tålamod.

Hur bra man dansar spelar ingen roll, du kan aldrig bli en bra danspedagog utan tålamod. Du måste ju göra varje danssteg tusen gånger. En annan viktig egenskap är vetgirighet. Jag måste lära mig något nytt varje dag. Den dagen jag känner att jag inte gör det längre ska jag sluta, men jag är inte där än.

Opererat höftlederna

Artikelbild

| "Jag kan inte leva utan dans, dans är mitt sätt att uttrycka mig med kroppen. Och jag älskar att finnas där för mina elever – jag är en 'dansmamma'", säger Cecilia Lazar.

Trots framgångsrik yrkesbana med både internationell karriär och tv-medverkan har livet inte alltid gått som en dans för Cecilia Lazar. För tre år sedan drabbades hon av smärtor i höftlederna och behövde ta värktabletter för att lindra den.

Men det stoppade mig inte från danslektionerna. Jag accepterade att smärtan var en del av mitt liv och körde på. Det var jobbigt och jag haltade när jag inte kunnat göra de rörelser jag ville göra, men jag ville inte ge upp. Jag är en fajter.
Artikelbild

| För tre år sedan drabbades Cecilia Lazar av starka smärtor i båda höfterna. Ändå hade hon inte en tanke på att ge upp dansen. Nu är höftlederna opererade och hon känner sig "pånyttfödd".

Nu är båda höftlederna opererade. En stor lycka för henne.

Jag är smärtfri och känner mig pånyttfödd.
Artikelbild

| Matlagning är dansexperten Cecilia Lazars stora hobby vid sidan av dansen och hon kan stå i timmar i köket. Soppor är en stor favorit.

Kaxig som ung

Förmågan att kämpa på och aldrig ge upp har hon alltid haft gott om, kanske för mycket, menar hon.

Artikelbild

| I tre år har dansläraren Cecilia Lazar varit jurymedlem i “Let's dance”. "Med åren har jag hittat min roll och kan skratta åt mig själv om det kommer ut en groda, men i början kände jag press för jag är en person som vill göra ett bra jobb", säger hon.

Som ung var jag kaxigare, men med åren har jag blivit ödmjukare och lärt mig att bjuda på mig själv. Förändringen kom när jag var 25 och träffade min man. Jag är temperamentsfull och han är lugn – vi kompletterar verkligen varandra.

Sina första danssteg tog hon som 4–5-åring. Hon väntade på en kompis som hade danslektion och kunde inte låta bli att dras in i lektionen.

Jag gick i gång på att få göra något till musik. Jag älskar musik!

Trots dansutbildningar, i bland annat England, tänkte hon plugga juridik för att bli försvarsadvokat.

Det har att göra med att jag gillar att ta reda på hur saker och ting ligger till.

Smärtfri och pånyttfödd

Men så blev det inte. Efter gymnasiet hoppade hon in i pappas dansskola och fick en så överväldigande respons att hon skrinlade juristplanerna och började undervisa dans. Nu har det gått 41 år.

Det har jag inte ångrat en enda sekund. Oavsett om jag har smärtor eller är ledsen, när jag går in i studion och stänger dörren bakom mig försvinner allt det negativa. Dans är en form av rehabilitering för mig. Jag kan inte leva utan dans, dans är mitt sätt att uttrycka mig med kroppen. Och jag älskar att finnas där för mina elever – jag är en “dansmamma”.

I framtidsplanen för Cecilia Lazar ingår mycket gott.

Jag är smärtfri och pånyttfödd, nu vill jag njuta av livet, resa och äta gott. Matlagning är min stora hobby, jag står i timmar och lagar mat. Mat är viktigt. Äter man god mat så mår man bra.