De flesta skulle nog kalla mig naiv, blåögd eller kort och gott dum i huvudet. Min fru är i detta fall en av dem. Det är också en korrekt bedömning, jag får skylla mig själv. Att placera två plattor öl i fastighetens gemensamma källarutrymme utanför mitt låsta förråd är naturligtvis att be om att bli bestulen. Jag menar, vad kan möjligtvis locka fram kleptomanen ur den alkoholromantiserande svensken mer än en större mängd malt- och humledryck?

MEN, faktum kvarstår: Mitt är mitt, det är inte ditt, oavsett placering i en källare.

Det var dagen efter min bröllopsfest som jag placerade ölen, som blev över efter festen, i källaren. Det var av ren lathet, källaren var närmast och det var för stunden enklast. Då förrådet är så överbelamrat som ett förråd ämnar vara, och jag inte kände ett sug efter att vid den tidpunkten börja omorganisera, hamnade ölen utanför.

Det kändes också rimligt i min tankevärld att ställa ölen där då jag alltid har trott det bästa om människan. Vem skulle sno prylar av sin granne?, tänkte jag. En vecka senare låg där bara två tomma kartonger kvar.

Vad gjorde jag? Kokade, så klart, och skrev en lapp med arg underton, så klart. Sist på lappen skrev jag mitt nummer och att gärningsmannen gärna får göra rätt för sig. Men några ölpengar kommer jag naturligtvis inte se röken av och granntjuven blir mig sannolikt för evigt okänd.

Jag får se det som en studie i människans inbyggda oärlighet och hur svårt det uppenbarligen är att skilja på vad som är mitt och ditt – särskilt när alkohol är inblandat. Men resultatet kommer inte få mig att sluta tro det bästa om människan, det vore en långt större förlust än de bestulna ölen.