‒Grundtanken är att göra ett sorts kaos av olika sporter. Jag har skissat och funderat i förväg, men sedan går jag ändå på känsla när jag väl sätter igång. Det är något helt annat att måla på plats i stor skala än att sitta hemma och planera.

Rejält med färg blir det hur som helst. Liksom hockeyhjälmar, bandyklubbor, fotbollsskor och annat som kan associeras till sport.

Initiativet till uppiffningen av järnvägstunneln kommer från Eskilstunas kultur- och fritidsförvaltning som genomför en rad olika projekt inför den stora rikskonferensen Folk och Kultur som ska hållas i Eskilstuna i början av februari.

Artikelbild

Jag skissar hemma, men när jag väl sätter i gång går jag ändå på känsla, säger Jani Pihlainen.

‒Vi har anlitat två olika konstnärsteam för att smycka varsin sida av tunneln, säger Peter Zens som är utvecklare på Ung fritid.

Jani Pihlainen ingår i graffitikollektivet FX som ansvarar för idrottsmålningarna på tunnelns ena vägg. Andra väggen ska utsmyckas av Loads crew, ett kollektiv med basen i Berlin som fått på sin lott att illustrera dansen, teatern och musiken, det vill säga den andra halvan av kultur- och fritids uppdrag.

Peter Zens säger att just den här tunneln verkligen var i behov av något uppiggande eftersom den länge stuckit ut som överhövan ful och tråkig.

Jani Pihlainen har för sin del fullt upp som graffitimålare. Nästa år åker han till New York för att tillsammans med övriga i FX måla på uppdrag av ett stort färgburksbolag.

Artikelbild

Bosse Lundkvist och Peter Zens, utvecklare på kultur- och fritid, har en lång radda projekt på gång inför konferensen Folk och Kultur, graffitin i tunneln är bara ett av dem.

‒Jag är den ende svenska medlemmen i FX och redan förra året gjorde vi en stor graffitimålning i Miami under konsteventet Art Basel.

I Uppsala väntar en stor parcourhall på att graffitimålas och ett återkommande uppdrag är att smycka studentbussar i Norge.

Artikelbild

Nästa år åker Jani Pihlainen till New York för att graffitimåla tillsammans med de andra medlemmarna i FX.

‒Det är en stor grej där vid studenten att åka runt i en häftigt målad "russebuss", säger Jani Pihlainen som alltid har målat och tecknat så länge han kan minnas.

Efter estetiska programmet på gymnasiet gick han ett par år på illustratörsprogrammet på Mälardalens högskola innan han hoppade av för att pröva vingarna som frilansade graffitiartist.

‒Att måla är en passion och skulle det inte hålla fullt ut så kan jag alltid falla tillbaka på mina erfarenheter som CNC-operatör inom industrin.