Efter ett år lämnade Elisabeth Åsbrink nyligen uppdraget som ordförande i Svenska Pen. På onsdagskvällen höll föreningen sitt årsmöte och utsåg journalisten och författaren Jesper Bengtsson till ny ordförande.

– Det är ett ideellt uppdrag och förstås väldigt roligt, säger Jesper Bengtsson.

Hur mår yttrandefriheten i dag?

– Den mår väl sådär. Frågan är mer brännande och har kommit närmare oss, i alla fall om man ser till de senaste tio-tjugo åren som jag har arbetat med de här frågorna. När vi förr talade om Burma, Mexico och Eritrea, talar vi nu om Polen och Ungern, och även om hat och hot som riktas till journalister överallt.

– Ett sätt som Svenska PEN kan driva dessa frågor är ju att arbeta hårt i Fängslade författares kommitté, ett annat är att hålla frågan levande. Ofta är det ju så att det finns goda intentioner bakom hot mot yttrandefriheten, att man tänker att det ska bli en bättre värld om vissa saker inte får sägas. Sådant måste ständigt vi peka på.

Jesper Bengtsson har varit verksam journalist i 25 år och arbetar i dag som frilansjournalist och redaktör för Tiden Magasin. Jesper Bengtsson är även författare, och har bland annat släppt biografin "En kamp för frihet - Aung San Suu Kyi" om Burmas samhällsutveckling. Han medverkar regelbundet som krönikör på Eskilstuna-Kurirens kultursidor,

Jesper Bengtsson är bosatt i Eskilstuna, och bodde tidigare i Flen. Utöver sin roll som journalist och författare är Jesper Bengtsson aktiv i Kolhusteatern i Hälleforsnäs, där han bland annat regisserat flera föreställningar.

Svenska PEN bildades 1922 och är en del av nätverket PEN International.