Inne i köket pÄ Julita vÀrdshus Àr det ovanligt lugnt. Middagsruschen har inte börjat Àn och matsalen Àr nÀstan tom. Det frÀser till ordentligt pÄ den stora stekytan tills en gryta lyfts av och det blir tyst igen sÄ nÀr som pÄ flÀkten.
PÄ Julita vÀrdshus serveras god och vÀllagad mat utan konstigheter. Kanske kan den upplevas lantligt rustik och Àr lagad med finess och omtanke. Albin Edberg började arbeta ihop med Tommy MyllymÀki för tvÄ Är sedan nÀr MyllymÀkis restaurang Sjön öppnades i Jönköping. Under sommaren bor och jobbar Albin pÄ Julita gÄrd som han tycker Àr vÀl vÀrt en utflykt.
â Maten Ă€r god och det Ă€r ett fantastiskt stĂ€lle att komma och Ă€ta pĂ„ med vĂ€ldigt vacker utsikt. Det finns mycket att göra runtomkring, inte minst för barnen.
PÄ Julita gÄrd finns bÄde caféer och museer. Den stora parken innehÄller frukttrÀdgÄrd och örtagÄrd och mÄnga bevarade byggnader frÄn förra sekelskiftet. VÀderkvarnen, sÄgen, brandstationen och gÄrdsmejeriet Àr alla öppna för den som vill ströva runt i den vackra parken.
PÄ gÄrden bor Àven Pettsson och Findus. Den busiga lilla katten och hans gubbe slÄr upp portarna till sitt hus för alla barn och tar med dem pÄ muckeljakt.
PĂ„ baksidan av det stora huset, nedanför alla smĂ„ stugor strĂ€cker sig en brygga ut i Ăljaren. DĂ€r, pĂ„ en av de tvĂ„ vitmĂ„lade bĂ€nkarna, Ă€r Albins favoritplats. DĂ€r Ă€r det alldeles tyst och stilla.
â Man kan slĂ€ppa det mesta helt. Det Ă€r en vĂ€ldigt förlĂ„tande miljö och man kan vara för sig sjĂ€lv. Eller tvĂ„, eller tre.
Mat betyder mycket för Albin. Att sÀga att det Àr en passion vore en underdrift. Det Àr vad han tÀnker pÄ nÀr han vaknar, gör hela dagen och tÀnker pÄ innan han somnar. Utan att nÄgonsin tröttna.
Att tĂ€vla i mat Ă€r svĂ„rt. ĂndĂ„ stod kockarna pĂ„ Julita vĂ€rdshus som segrare i kock-EM i vĂ„ras. Snart slĂ€pps huvudrĂ„varorna till VM som gĂ„r av stapeln i januari och dĂ„ blir det hĂ„rdtrĂ€ning för Albin Edberg och Tommy MyllymĂ€ki. Först kommer skisstadiet dĂ€r de smider ihop en meny. Sedan börjar tidstrĂ€ningen. Kockarna ska kunna göra allt utan att behöva tĂ€nka efter. Maten ska smaka lika ljuvligt varje gĂ„ng och strĂ€cker de ut en hand ska de veta exakt vad som finns dĂ€r. Det ska vara idiotsĂ€kert. NĂ€r de vĂ€l stĂ„r pĂ„ tĂ€vlingen har de lagat rĂ€tten upp mot hundra gĂ„nger.
Ăn sĂ„ lĂ€nge har Albin sommarlov frĂ„n intensivtrĂ€ningen. PĂ„ Julita vĂ€rdshus uppskattar han det sociala och följer gĂ€rna med ut i restaurangen. MiddagsgĂ€sterna fĂ„r ofta smakerna pĂ„ tallriken beskrivna innan de njuter av mĂ€sterkockarnas rĂ€tt.
Ăven en kock har en favoritrĂ€tt. Det godaste Albin Ă€tit Ă€r grönsakssoppan som hans mormor lagade för mĂ„nga Ă„r sedan. De purfĂ€rska grönsakerna rakt ner i grytan. PĂ„ vĂ€rdshusets meny Ă€r favoriten en makalös kalvtartar. En lek med kalv i dill som alla som kommer till Julita borde prova.
I köket skramlar tallrikar och bubblor spricker mot den tjocka ytan i en kastrull. Restaurangen börjar fyllas. TvÄ minuter, ropas det bakom spisen.
â Det Ă€r tvĂ„ kockminuter och det Ă€r lite lĂ€ngre Ă€n tvĂ„ vanliga minuter.
Albins hÀnder rör sig vant med kniven som Àr sylvass mot de klarröda jordgubbarna men landar mjukt mot tummen.