I nästan 11 år har doften av kaffe spritts kring järnvägsstationen i Järna. En doft som gått att härleda till kaffebaren Åsgatan 2 som Maria Johansson äger.

Hon är uppvuxen i och infödd Järnabo som bland annat jobbat som dekoratör och är utbildad tapetserare. Hon hade ingen erfarenhet av restaurangbranschen när plötsligt chansen att göra något nytt i livet öppnades.

– När min man köpte huset så tänkte jag att nu eller aldrig. Första året så var drev Skäve kafés Robin Wilson Åsgatan men när han slutade så klev jag in för jag ville ha kvar kafét, säger Maria Johansson där hon sitter i en gammal nött Chesterfieldsoffa inne i fiket.

Artikelbild

Personal har givetvis fått en barristautbildning i den ädla kaffekonsten.

Kaffebaren är sparsamt men charmigt möblerad med fynd från källaren och loppisar. En bra mix av trendigt men utan ängslan.

På väggarna kan den som vill hänga sina alster- foto, blyertsteckningar, oljemålningar eller andra alster.

– Det är ett års kötid på att få ställa ut. Jag säger oftast ja än nej när någon frågar, säger Maria som även har haft en del akustisk musik i lokalen - allt från pop till folkmusik.

Tanken med fiket är även att erbjuda lokalt odlade och giftfria alternativ både vad gäller kaffe, mackor, fikabröd eller dagens sallad eller soppa. Alla bakverk är lagade med omtanke.

Artikelbild

Maria Johansson har lyckats skapa en lyckad mötesplats i sin gamla barndomstrakt.

– Vi föredrar närproducerat småskaligt och ekologiskt, gärna biodynamiskt och serverar även råkost efter säsong.

Kaffebaren samarbetar med flera lokala företagare, exempelvis står De vilda i Ytterjärna för viltkorvarna som fiket säljer, Järna mejeri för mjölken till kaffet och Skilleby för grönsakerna.

– Vi anpassar salladerna efter säsong och skörd. Man får vara kreativ och använda vitlöksknoppar, bönor och svartkål på bästa sätt.

John Nyström AB stod länge för kaffet men nu har nu blivit en gigant på marknaden, så nu är ett nytt mikrorosteri Gringo Coffe på väg in, som drivs av Johan Ekfeldt, en av grundarna till John Nyström.

– Han var med vid starten av kafét och gjorde vår espressoblandning

Kaffet kommer även från Oaxens rosteri troligtvis Sveriges minsta rosteri, som drivs av vännen Mats Axby. Maria har även varit en stor inspiratör och vän för företaget.

– Ett bra kaffe är rostat på ett bra sätt och malningsprocessen är även viktig.

Kaffebaren erbjuder ett uppdaterat utbud av kaffe till priser som Stockholmsbesökare blir positivt förvånade till.

Det har varit tuffare än hon anade då hon drog i gång företaget, som i dag består av en personalstyrka på nio personer varav fyra heltidstjänster .

– Särskilt när barnen var små var det jobbigt. Det blir ju ofta inhopp när man ska täcka upp schemat, kanske man måste avbryta en semester när det blir kris.

För ett par år sedan brann det en sommar inne i kafét. Orsaken var en kortslutning. Under sex veckors tid tvingades man hålla stängt för att sanera lokalerna vilket kostade på både ork och kraft.

– Något som var jättejobbigt. Men jag lär ju bli kvar i den här branschen för det är så roligt trots allt. Man träffar massor av nya människor men även alla stammisar.

Det finns även en stark önskan om att Åsgatan 2 bör vara kvällsöppet men det lär nog vara en bit på vägen dit.

– Jag har ju även ett liv med hus och höns att rodda med så vi får se hur det blir med det, säger Maria som själv bara dricker en kopp kaffe om dagen.

– På morgonen njuter jag av att långsamt dricka en stor kopp gott kaffe.