Nästan 1,3 miljoner människor bänkade sig framför tv:n för att se speed-dejtingen i Bonde söker fru förra säsongen. Nu är det dags för den tolfte säsongen. Det är på Sundbyholm i Eskilstuna som böndernas möten med brevskrivarna filmas, där väljer bönderna vilka partners som ska få följa med dem till gårdarna.

Extra fick ett snack med programledaren Linda Lindorff som har en förklaring till de höga tittarsiffrorna.

– Största anledningen är att man upplever äkta känslor i programmet, extra längtan, extra förväntan. Det påverkar alla som tittar på det. Det är otroligt häftigt att få vara med när någon möter sitt livs kärlek.

Artikelbild

– Ta inte varann för givna. Lyssna på den andra. Kramas. Det är programledaren Linda Lindorffs kärleksråd till de som vill ha ett förhållande som håller.

En annan anledning är de vackra inspelningsplatserna.

– Sverige är bland de vackraste länderna i världen sommartid, vi har de mest optimala inspelningsmiljöerna. Det gör ju inte saken sämre.

– Jag vill också berömma alla som jobbar med programmet, engagemanget är unikt, vi sätter oss in i personers känslor för att det ska kunna bli kärlek. Vi ser folks liv förändras och är delaktiga i det.

TV4-gänget har varit i Sundbyholm i många år där bönderna ska sålla bland brevskrivarna.

Artikelbild

"Ni ska veta att det är laddat här på slottet. Luften vibrerar! Glad att jag har ett så engagerat och superproffsigt gäng av medarbetare", bloggar Linda efter veckan i Sundbyholm.

– Jag tycker väldigt mycket om platsen. Här finns väldigt vackra miljöer och en otroligt trevlig personal som välkomnar oss. Det är också tacksamt eftersom det ligger vid vatten.

Nyheter för i år?

– Nytt från förra året är att vi följer ALLA bönder: fyra stycken på TV4 och de andra fyra i ett eget program, Kärlek åt alla, på TV4 Play.

Webbprogrammet spelas in på en gård utanför Stockholm, där bönderna upplever en intensiv kärleksvecka med något färre dejter men i övrigt samma process som i den tv-sända versionen.

Ni har också infört kärleksväktare som ska vakta deltagarna?

– Det är nytt men likt det vi tidigare kallade deltagaransvariga. De har större ansvar nu att hålla koll på vad alla gör. Om vi ska kunna berätta historierna om dem måste vi vara med när det händer.

Tidigare år har kärleksmöten skett utanför kameran på tider på dygnet då filmteamet varit ledigt.

– Om möten sker nattetid blir det väldigt svårt att få ihop det tv-mässigt. Vi vill inte förhindra att något händer, men vi vill ha chansen att vara med då.

Linda säger att det är ett gäng kärlekstörstande singlar som träffas på en och samma fläck, såklart att vibrationer uppstår då.

– Väldigt många är sugna på kärlek, man är extra mottaglig och då är det lätt att förirra sig.

Vissa gånger har bönderna förälskat sig i varann, och då kan det bli problem.

Finns det något annat yrke som skulle behöva samma hjälp på traven?

– Taxichaufförer brukar säga att de skulle vilja ha ett eget program. De har som bönder obekväma arbetstider ... Många yrkeskategorier skulle behöva det, men bönder jobbar ju när alla andra är lediga och de lever ofta isolerade på landet utan tillgänglighet till nöjen.

Att träffas på krogen är inte alltid aktuellt.

Har du tips på hur man håller kärleken vid liv när man väl funnit en vän?

– Jag märker gång på gång att samtalet är viktigt, att kommunicera och inte ta allt för givet är a och o. Åren går och folk förändras, så man ska inte sluta fråga hur den andra mår. Fortsätt prata med varann, berätta hur dagen var på jobbet ...

– Vi behöver bekräfta varandras känslor och sinnesstämningar. Och vara fysisk även om du inte känner för det alltid. Kanske glömmer du bort att kramas hej då, men gör det! Vi behöver närhet, en puss och en hand på axeln oftare än vi tror.