Matglada på Nyhemsskolan och Stavstugans förskola kan vinna guldko

Nyhemsskolans restaurang och Stavstugans förskola är två av semifinalisterna när de skol- och förskolekök som innehåller mest matglädje i landet ska koras. En hård gallring väntar när den stjärnfyllda juryn ska säga sitt.

Katrineholm2017-01-11 05:14

Mejeriföretaget Arla anordnar tävlingen Arla guldko 2017, där vinnarna får en statyett i form av en guldkossa, och i år representeras två kommunala kök i det välsmakade sammanhanget. Nyhemsskolans restaurang är en av tio semifinalister som utsetts i kategorin "bästa matglädjeskola".

– Vi fick reda på att vi gått vidare i går via mejl och först blev jag snopen, för jag hade glömt bort att vi tävlade. Klart vi är glada över att uppmärksammas och det visar att vi gör någonting bra, säger Nyhemsskolans kökschef Henrik Lilja.

Det var kommunens kostsamordnare Robert Henriksson som nominerade skolan till tävlingen och i jurygranskningen tittades det på den upplevda matglädjen i ett helhetsperspektiv. Bland annat synades skolkökens matutbud, hänsynen till miljöfrågor och hållbarhet, restaurangmiljön inomhus och långsiktigheten i kökspersonalens arbete.

– Vi brinner alla för matlagning och har ett gott samarbete. Vi lagar ingenting vi som vi själva skulle avstå från att äta och försöker alltid att bemöta våra matgäster på ett bra sätt. Vi arbetar med tydliga smaker, vilket är viktigt för barn, säger gänget på Nyhemsskolans kök om varför de tror att de charmat juryn hela vägen till en semifinalplats.

I deras kök ligger fokus på husmanskost, närproducerat och att tillaga den absoluta majoriteten av maten själva. Respons på sitt arbete får de ständigt, till exempel från föräldrar via en grupp på sociala medier. Därutöver pågår en utveckling av menyn.

– Nästa projekt blir hemmagjord kebab, avslöjar Henrik Lilja.

Senare i januari avgörs vilka skolor som går vidare till finalen. I juryarbetet deltar band annat lokal- och riksbekanta kocken Tommy Myllymäki. I kategorin "Bästa matglädjeförskola" tävlar Stavstugans förskola.

– Det är jättekul att vi fått en topp tio-placering och kan sätta kommunens förskolekök på kartan, säger Anna Frisell, som tillsammans med Hanna Viheriäinen jobbar i Stavstugans kök.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om