Det handlar om en man i 35-årsåldern, som döms för att ha hotat anställda vid Förvaltningsrätten i Linköping, samt en domare vid en domstol. Han döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. 35-åringen frikänns från två fall av olaga hot och döms för sex fall.

Mannen har skickat lappar med hotfull innebörd till de anställda samt till domaren. På lapparna har han skrivit att han ska skada de anställda och domaren om de inte vidtar åtgärder enligt mannens önskemål.

Mannen har tidigare dömts för minst 30 fall av hot mot tjänsteman, samt fått åtalsunderlåtelse, vilket betyder att han sluppit åtal, i ett 50-tal fall. Mannen vårdas redan sedan flera år inom rättspsykiatrin. 2016 dömdes han för hot mot tjänsteman, olaga hot och försök till utpressning.

Mannen sa i rätten att han har skrivit de brev som åklagaren tagit upp och att anledningen var att han kände ilska mot samhället. Han sa också att han ångrar att han skrivit breven och lapparna och vill be om ursäkt för dem.

Den domare som hotats hördes också. Han sa att han inte blev rädd när han fick hoten, eftersom han vet vilka omständigheter mannen vistas i, men att han kände olust över hoten.