Sveaparken är redan i dag populär bland barnen i Katrineholm, inte minst eftersom här finns stans största lekplats. Just nu pågår ett stort arbete som ska förvandla parken till en mötesplats med nya planteringar, multisportbana, nya lekupplevelser som vatten- och klätterlek, förbättrad belysning och mycket mer. Den första etappen av ombyggnaden är inne på sluttampen inför invigningen den 14 november.

Ljus och belysning kommer att få en framträdande roll i nya Sveaparken, inte minst som trygghetsskapande inslag. Här finns bland annat lysande statyer i olika former. Flera av dem har kommit till efter inspiration från barn som deltagit i fritidsaktiviteterna Lyckliga Gatorna.

– Barnen har ritat skisser med förslag till hur de tycker att de nya statyerna ska se ut. Då tyckte vi det passade bra att de också får delta aktivt i invigningen av parken, säger Johanna Karlsson. Hon är aktivitetssamordnare för Lyckliga Gatorna som ordnat ljusverkstaden som en del i de pågående höstlovsaktiviteterna.

En annan inspiration har varit den stora ljusparaden vid Katrineholms 100-årsfirande. En parad som fick sin fortsättning även nyårsafton 2017.

– Ja, katrineholmarna tycker om allt som lyser, slår Johanna Karlsson fast.

Förhoppningen är förstås att novembermörkret vid invigningen ska lysas upp av många små ljusdrottningar och -kungar i egenhändigt tillverkade kostymer och huvudbonader.

De unga kreatörerna i Lokstallarna gjorde också sitt bästa för att bidra till glittret vid den kommande invigningen. Ljusslingor och glitterband förvandlades till hattar, kronor och diadem. Några gjorde i stället små tittskåp med ljusinstallationer.

Kusinerna Tuva-Li och Emma B Nagy kom tillsammans med farmor och farfar Sandor och Birgitta Nagy. Tjejerna stod för den konstnärligare delen av skapandet, medan farfar fick hålla i limpistolen och vira ihop stommar till glitterdiademen.