Östra skolan-utredningen har nu kommit till avslut, när Högsta domstolen på fredagen meddelade att prövningstillstånd inte beviljas för Adnan Mzori, som i september i år dömdes till 14 års och nio månaders fängelse för medhjälp till mordet vid Östra skolan, i maj 2017. Inte heller den 22-åring, som dömdes till ett kortare fängelsestraff för bland annat skyddande av brottsling, beviljas prövningstillstånd.

– Nu har vi i alla fall nått den juridiska vägens ände, i alla fall för min del. Vi har inte kommit ända fram, eftersom vi inte har någon skytt och vi återupptog förundersökningen efter hovrättens dom. Men med tanke på förutsättningarna, en avrättning i offentlig miljö utan åsyna vittnen, har vi kommit väldigt långt, kommenterar Robert Eriksson, chefsåklagare vid åklagarkammaren i Nyköping, som lett förundersökningen ända sedan mordet.

Han vill inte spekulera i om någon någonsin kommer att dömas för skotten vid Östra skolan.

– Vi har en förundersökning som lever och det finns folk som vet vad som hände. Vi har kvar mordoffrets telefon, som vi inte kommit in i, men tekniken går framåt med hög fart. Det är klart att det kan finnas uppgifter som skulle kunna ändra bevisläget.

Är det din uppfattning, att 22-åringen var den som sköt?

– Jag hade den uppfattningen och tingsrätten hade den uppfattningen. Sedan sade hovrätten att det inte var ställt utom rimligt tvivel, och jag vill inte kvälja dom, säger Robert Eriksson.

Att kvälja dom innebär att som part i målet kritisera domstolens bedömning.

För Robert Eriksson är mordutredningen den längsta utredning han haft, där någon suttit frihetsberövad. Adnan Mzori har varit frihetsberövad sedan den 30 juni 2017.

När HD nu inte beviljar prövningstillstånd innebär det att domen i hovrätten vinner laga kraft omedelbart.