I fredags kväll greps och anhölls en man i 25-årsåldern, misstänkt för grovt hot mot tjänsteman, en polis. Några timmar tidigare hade mannen släppts fri, efter att ha suttit misstänkt för ett annat brott. Men vad det brottet bestod i, uttalar sig inte åklagaren i ärendet om.

– Förundersökningen om det äldre brottet är nedlagd, det är inget jag kan uttala mig om, säger åklagare Rahima Ortac vid Nyköpings åklagarkammare.

Men via en annan person ska mannen några timmar efter frisläppandet ha hotat den polis, som utrett det tidigare brottet.

– Det handlade om verbala hot, förstärkt med vapen, säger Rahima Ortac.

Mannen hittades i en bil i Vingåker och greps klockan 23:18 på fredagskvällen. Han var då redan anhållen i sin frånvaro. Han misstänks nu för grovt hot mot tjänsteman och häktades på måndagseftermiddagen. Hotet rubriceras som grovt på grund av hänvisningen till vapen, men det finns inga uppgifter om huruvida det fanns något vapen. Enligt häktningsframställan misstänks mannen inte för vapenbrott.

– Han häktades på sannolika skäl och skälen var recidiv, alltså att han kan tänkas fortsätta sin brottsliga verksamhet, säger åklagaren.

Mannen har tidigare gjort sig skyldig till liknande brottslighet, som hot och våld mot tjänsteman. Även tidigare ska mannen ha varit hotfull mot poliser.

Han ska nu sitta häktad till den 4 mars, då antingen åtal ska väckas, mannen släppas på fri fot eller häktningstiden omförhandlas. Mannen nekar till brott.