Det blev en intensiv söndag för valfunktionärer och kommunanställda. Vallokalerna lämnar valsedlarna till kommunen och de sista kom in vid 4-tiden på morgonen. Under måndagen körde Hagberg dem vidare till länsstyrelsen i Nyköping för kontrollräkning.

Nu dröjer det till onsdag innan nästa uppdrag och det är att öppna de 400 förtidsröster som kom in sent på söndagseftermiddagen. Då ska man även avvisa eller godkänna de valsedlar som har fått frågetecken från valfunktionärerna i vallokalerna under söndagen.

– De siffror som publicerats på nätet är fortfarande preliminära och onsdagsräkningen bedömer jag som jätteviktig. Den kan ändra mandatfördelningen i vår kommun, så den är verkligen intressant, säger han.

Frånsett första dagen för förtidsröstning, som blev turbulent på Ängeln, har det enligt Hagberg generellt sätt fungerat bra.

– Den första dagen var det var flera som ville vara först och många som ville komma in samtidigt och då blev personalen stressad. Vi lärde oss av det och såg till att folk istället fick köa för att rösta och det blev lite långa köer på sina håll.

Hagberg noterar att förtidsrösterna har ökat markant under årets val och det är en trend han tror kommer att hålla i sig.

– Eftersom förtidsrösterna har ökat så mycket så tog den preliminära räkningen som gjordes ute i vallokalerna tid. Inför valet till Europaparlamentet nästa år kommer vi att få förstärka personalen i fler vallokaler.

En förändring till nästa val blir att man kommer att få hämta sina valsedlar i ett bås så ingen ser vad man tar för att trygga valhemligheten.

– Vi fick synpunkter om det på valdagen och det kändes skönt att kunna säga att det blir ett riksdagsbeslut om det till nästa valtillfälle i vår.