50 ÅR: LODJUR SÅGS I STAN

Katrineholmsbon Rickard Eriksson upplevde tidigt i morse något ovanligt: han såg ett lodjur strax intill Västra skolan i staden! Han passerade djuret i bil och stannade på bara fem meters avstånd. Lodjuret blev inte märkbart skrämt av bilen utan stannade kvar på platsen en stund.

50 ÅR: FÖRSKOLA 15 ÅR I UTDÖMD LOKAL

Artikelbild

| Kuriren för 50 år sedan: Många vill vara med och ordna med kabeln till elspåret i Björkvik. På bilden Kurt Andersson, Annika Eriksson, Tony Walette, Mikael Hellgren, Kent Wallén, Tony Sjösten, Juhani Long, Sören Rangstedt, Per Bergkvist, Gunnar Jansson, och Tomas Göth.

Det är nu ett år sedan 20 föräldrar i Nävertorp tillskrev barnstugenämnden i Katrinholm och vädjade om en ny lokal i stället för det provisoriska källarutrymmet på Nyhemsgatan 25 där förskolan Blåsippan varit inrymd i 15 år. Lokalerna bedöms av hälsovårdsnämnden som icke lämpliga. 

50 ÅR: KATRINEHOLM SNART HELT FÖRGUBBAT?

Om födelsetalet i Katrinholm fortsätter att sjunka med 35 om året – såsom fallet varit de senaste åren – skulle vi i slutet på 70-talet vara framme vid en tidpunkt då det inte föds några bar alls. Katrineholms förgubbning skulle vara total!

Utvecklingen tillskrivs p-pillret. Det lilla pillret med den stora verkningen har slagit knockout på befolkningsprognoserna.

50 ÅR: TRIVSELATTRAKTION TAR PLATS I BJÖRKVIK

Lagom till helgen får Björkvik en trivselattraktion ytterligare. Frisksportarklubben Björkens initiativ med elspår utgående från den nya skolan kan tas i bruk. En slinga på närmare 1.700 meter kan kvällstid ljusleda skidåkande allmänhet.

25 ÅR: KATRINEHOLMS BARNOMSORG PÅ EXPORT

Näringslivsdirektör Lars-Herman Larsson har presenterat ett förslag till avtal för politikerna med Swidsh Quality Care AB. I ett projekt över två år ska företaget markandsföra, främst i USA, Katrineholm som modell för en framsynt barnomsorg.

150 000 kronor kostar avtalet. Kommunens utbyte blir utländska studiebesök och möjligheter att sälja utbildningspaket.

10 ÅR: LERBO KYRKA ÖPPNAS FÖR GUDSTJÄNST

Det blir julotta i Lerbo kyrka trots allt. Enligt domkapitlets beslut ska gudstjänstlivet återupptas i början med julhelgen.

Det var den 8 oktober som alla gudstjänster ställdes in i Lerbo kyrka efter den segdragna konflikten i Sköldinge-Lerbo församling som kulminerade när tillförordnade kyrkoherden polisanmälde att hon vid två tillfällen blivit utsatt för hot.