Inget block med majoritetet i riksdagen.

Det blev summa summarum efter att riksdagsrösterna räknats.

Resultatet visade att Sverigedemokraterna står på fortsatt tillväxt utan att kunna utropa sig till valets självklara vinnare.

Ulf Kristersson-boomen uteblev hos Moderaterna, som gick ordentligt tillbaka men förblir näst största parti med anspråk på regeringsmakten.

– Jag hoppas att det ska klaras av utan att SD blandas in, sa Lars Härnström, gruppledare för M i Katrineholm.

Socialdemokraterna gjorde ett dåligt val – men åt upp sig till ett bättre valresultat än partiet vågat hoppas på.

– Det är migrationsfrågan. Den är den absolut största orsaken till att det ser ut så här. Inte att människor kommer, utan hur; tempot, inflödet. Det har människor reagerat mot och det ser vi nu, kommenterade Göran Dahlström (S), kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm.

Hur styret av Sverige nu ska gestalta sig blir föremål för en ny rysare. Både det rödgröna blocket och Alliansen – som gick framåt tack vare ökat väljarstöd för både Kristdemokraterna och Centerpartiet – stod sent på söndagen redo att överta ansvaret för landets styre.

Förhållandet till Sverigedemokraterna, som i valet ökade sitt stöd ytterligare, väntas bli avgörande.

– Jag vill att Alliansen förhandlar med SD. Det är ett demokratiskt val, nu har folk sagt sitt och det måste tas hänsyn till, kommenterade Lars-Göran Karlsson, SD:s gruppledare i Vingåker, under valkvällen.

Han underströk att SD, som på riksplanet så när lyckades bli näst största parti efter S, nu måste respekteras och tas på allvar som en samarbetspartner för nästa regering. Framför allt handlar det enligt de flesta bedömare om hur M väljer att agera i fråga om att samtala och/eller söka stöd hos SD, och hur det i sådana fall kommer att påverka resten av Alliansen.

Miljöpartiet var valets stora förlorare. Partiet balanserade länge på randen till veritabel katastrof.

– Än så länge känns det neutralt, vi är ett litet parti. Men i år har miljöfrågan toppat vilken fråga om är viktigast för väljarna och det gör förhoppningsvis att vi ökar i procent. Vi behövs om miljöfrågan ska drivas, sa Ylva G Karlsson, MP:s gruppledare i Katrineholm, om det länge prekära läget.

Partiet lyckades till sist hålla sig kvar i riksdagen.

Regeringens tidigare budgetpartner Vänsterpartiet lyckades inte dubblera sitt väljarstöd i riksdagen men gick kraftigt framåt. Partiet står nu redo att ingå i en rödgrön regering, och i Katrineholm var gruppledaren Tony Rosendahl nöjd med valresultatet till riksdagen.

– Men det som inte känns bra är fascisterna och Kristdemokraterna. Håller siffrorna i sig får vi ett stockkonservbativt block i riksdagen. Det är oroande, sa han medan rösträkningen fortfarande pågick.

Göran Dahlström, kommunstyrelsens S-ordförande i Katrineholm, var länge bekymrad över tendenserna i det extremt jämna riksdagsvalet.

– Nu får vi se hur mycket siffrorna spiller över lokalt. Det borde, logiskt sett, göra det, trodde han.