På Facebook har flera grupper bildats, som tillsammans på kort tid har fått tiotusentals följare. Många av följarna skriver i inlägg att de erbjuder husrum åt evakuerade, och i vissa fall även stallplatser. Erbjudanden om fri inackordering kommer från hela Mellansverige, och flera personer i Eskilstuna och Torshälla ställer sina resurser till förfogande. Dels privatpersoner, men även andra aktörer såsom Sundbyholmstravet.
En som ställer upp med stallplatser hemma på sin gård är Camilla Eriksson, som bor på en hästgård i Viby utanför Kjula. Hon känner sig illa till mods när hon tar del av händelseutvecklingen i Västmanland.
– Jag mår dåligt och får ont i magen, och jag känner att jag vill göra någonting. Och jag har ju stallplatser här, mina hästar är på bete, säger hon.
Camilla kan med kort varsel ställa upp med mellan fem och sju boxplatser och en spilta. Ännu har ingen hört av sig, men Camilla tänker anmäla sig till Civilförsvarsförbundet också och meddela att hon har plats för evakuerade hästar.
– Hade jag inte haft en sådan byggröra i huset hade vi kunnat ta emot folk där också.
För drygt ett år sedan brann en stor ladugårdsbyggnad ner i just Viby utanför Kjula. Det var Camilla Erikssons grannars ladugård. Hon tror att närheten till just den skoningslösa branden gör att hon känner ett extra stort engagemang för de drabbade nu.
– Det känns så hemskt när något sådant här händer. Jag känner verkligen med alla drabbade, säger hon.
I Odlarskogen i Eskilstuna slet vid lunchtid på tisdagen ett femtontal brandmän från räddningstjänsterna i Eskilstuna, Torshälla och Ärla. Styrkeledaren för Eskilstunastyrkan där, André Eriksson, är en av de många brandmän som de senaste dagarna har arbetat i skogarna uppe i Västmanland. Häromnatten ledde han en liten styrka i Gammelby utanför Virsbo, ett samhälle som nu har evakuerats. Han berättar att det känns tufft att ha slitit så hårt och ändå få se branden fortsätta sprida sig och folk lämna hus och hem.
Han är dock imponerad över det engagemang som visas. Både när det gäller frivilliga som startar grupper på Facebook och erbjuder boende och stallplatser, men också engagemanget för att bekämpa elden och stötta de som utför det arbetet.
– Det är ett enormt engagemang. Folk kom till oss med vatten och frukt, berättar han.
Under tisdagen arbetar han alltså i Odlaren i stället och bevakar den brandhärden. En vandring i parken i relation till storbranden norröver.
– Det är enorm skillnad, det går inte ens att jämföra, säger han.
Sedan i helgen har personal från räddningstjänsterna i Eskilstuna, Ärla och Västermo bistått den stora styrkan i Västmanland. Totalt rör det sig om sex personer härifrån, i grupper om tre som löser av varandra.