1978 slutade vägstationen att vara vägstation och området övergick till att fyllas med gamla fordon, maskiner och föremål, bland annat från en tidigare utställningslokal i Malmköping samt från Malmby i Strängnäs. Under åren har sedan Vägverket, i dag Trafikverket, köpt in föremål och fått ett antal skänkta till sig.
I lördags hölls öppet hus på området, som en förberedelse för att ge allmänheten permanent tillgång till vägstationen.
Emma Kristina Stilje är projektledare för Trafikverkets ambitioner att göra stationen med de väghistoriska samlingarna till museum. Hennes uppgift: att finna kreativa lösningar för hur inhägnaden med den stora mängden föremål ska kunna öppnas upp för allmänheten under nästa år.
– Ett jätteroligt uppdrag. Som gammal arkeolog blir jag väldigt lycklig över den här fina samlingen att få visa upp. Men att öppna ett museum är en process, och jag hoppas vi kanske kan samarbete med bland annat Eskilstuna Stadsmuseum för att få till ett fint besöksmål här ute i Kjula. Folk ringer hit året runt och vill komma och kika på maskinerna, så jag tror att ett museum kan bli välbesökt.
– Men jag är nyfiken på att höra vad besökarna vill se och göra på plats. Det är därför vi arrangerar öppet hus ett par gånger i sommar och även bjuder på en maskindag den 16 augusti, då det kommer att brummas och hända lite mer än i dag.
– Jag hoppas också att vi får behålla namnet Sveriges vägmuseum som en gång legat i Borlänge, där arkivet finns kvar medan sakerna flyttats hit. Det är ett namn som ligger bra i munnen och låter trevligt.
Samlingarna i Kjula är unika. De består av ett femtiotal maskiner och fordon från hela 1900-talet, tillsammans med drygt tiotusen föremål i olika storlekar och utföranden, som alla är kopplade till väghistoria.
Kjula vägstation tillhör samma resultatenhet inom Trafikverket som Sveriges järnvägsmuseum i Gävle och Civilflygsamlingen på Arlanda.