I såväl Eskilstuna som Strängnäs ingår både Socialdemokraterna och Moderaterna i den styrande majoriteten, i Eskilstuna också Centern. Möjligen påverkar det tonläget.

Magnus Stuart (M), tillförordnad kommunstyrelseordförande i Strängnäs, verkar inte förvånad.

– Jag hade ju velat se en alliansregering, det har alltid varit min grundförutsättning, säger han. Nu har det spruckit och är att det här alternativet det finns en majoritet för i Sveriges riksdag just nu, att rösta fram Stefan Löfven, beklagar jag. Men det är demokratins regler.

Artikelbild

Magnus Stuart (M), tillförordnad kommunstyrelseordförande i Strängnäs.

Magnus Stuart vill inte uttala sig om vad Jonas Sjöstedt kan få för inflytande.

– Men jag tycker det verkar väldigt snurrigt hela uppgörelsen. Att Centern och Liberalerna kan göra upp om en regeringsbas ihop med Vänsterpartiet har jag svårt att förstå. I min värld är det oerhört märkligt.

Samtidigt medger han att det finns en del inslag bland punkterna i överenskommelsen som är bra för Sverige.

Jimmy Jansson framhåller att ett parti som inte är en del av regeringsunderlaget är i opposition.

– Men det är inte säkert att det är så dåligt för V, och inte för S heller som motvikt om det drar för mycket åt höger.

Jonas Sjöstedts hot om misstroendeförklaring om marknadshyror och försvagad arbetsrätt föreslås kommenterar Jimmy Jansson:

– Visst, det är dåliga förslag tycker jag som socialdemokrat, men om Sjöstedt vill ta hjälp av SD för att välta en socialdemokratisk statsminister som får igenom väldigt mycket politik som också skapar väldigt mycket jämlikhet, så kör. Samtidigt kastar han ut Sverige i ett nytt regeringskaos, och det kommer inte gynna hans parti.

– Han måste väl hålla på att veva så där, men hur realistiskt det är i praktiken får vi se. Det lär väl styras av opinionsmätningar.

Varken Jimmy Jansson eller Magnus Stuart vill sia om överenskommelsen mellan S, C, L och MP kommer att hålla mandatperioden ut.