Johanna Wulff är frilansfotografen som i många år arbetade inom äldrevården.
– Jag har alltid tyckt om äldre människor, att sitta ned och prata med dem. Och eftersom jag också fotograferade började jag ta bilder av de gamla.
För fem år sedan resulterade detta i fotoprojektet "Åldrandets konst", som gav mersmak.
– Jag ville fortsätta fotografera och dokumentera äldre människor även utanför vården och började fundera. Kanske skulle jag träffa par som levt tillsammans länge? Och så såg jag föreställningen "Rut och Ragnar", med äkta paret Meta Velander och Ingvar Kjellson. Då kom jag på det; jag ville jobba med kreativa människor som trots hög ålder fortfarande är verksamma inom sina yrken.
Hon satte 80 år som nedre åldersgräns och började ta kontakt. Johanna Wulff hade snart frågat 17 personer hon var nyfiken på – och alla tackade ja. Att samtliga är kända var inte något Johanna hade för avsikt till en början. Men så blev det.
I tre år har hon följt "Fortsättarna", som hon kallar dem. De har samtalat om livet och arbete, och Johanna har fångat dem på bild, såväl i porträttform som in action.
– Alla var otroligt generösa med sin tid, och ingen av dem har en tanke på en tillvaro som pensionär. Min förhoppning är att de bandade samtalen och bilderna så småningom också ska leda till en bok. Till den hoppas jag också kunna ha med fler fortsättare. Kerstin Ekman, exempelvis, skulle jag väldigt gärna vilja träffa.
Det allra starkaste mötet hittills hade Johanna Wulff med pianisten Bengt Hallberg.
– Han spelade ledmotivet till tv-serien "Den vita stenen" för mig. Det blev ett väldigt speciellt minne.
Hennes projekt ställdes ut för första gången nu i vinter på hotell Diplomat i Stockholm och direkt därifrån kommer bilderna till Torshälla.
Ebelingmuseet inviger i dag sammanlagt tre utställningar, som på ett vis hör ihop genom frågeställningarna "Vem får ta plats? Vem får synas i samhället?".
Det är inte alltid lätt för människor som flyr sina hemländer att få viktig dokumentation med sig, vilket i sin tur ställer till problem för den som vill skriva in sig på kulturarbetsförmedlingen i Sverige.
De tre konstnärerna Samaneh Karan, Metin Mustafa Abbas och Nassar Alhanoun var alla utbildade och utövande konstnärer i sina hemländer Iran, Irak och Syrien. De bor i Sörmland, och i samarbete med Kommunledningskontoret, demokrati och välfärd, kan Ebelingmuseet presentera en utställning med verk av de tre konstnärerna.
Samaneh arbetade som arkitekt i Iran, och har bott i Eskilstuna i två år.
– Jag hoppas kunna försörja mig som konstnär en dag, och är oerhört tacksam över att få vara med här i Torshälla. Förhoppningsvis kan detta bli min första av flera utställningar.