Dragan Unic, som är mat- och vinansvarig på Kosta Boda Art Hotel, använder sig av keramiska stekpannor både professionellt och privat och ser stora fördelar.
– De är väldigt enkla att använda, kräver lite fett och är lätta att rengöra efteråt, säger han.
Samtliga testade stekpannor klarar av att steka pannkakor och ägg med godkänt resultat. Men de dyraste pannorna sticker ut. De har bättre kapacitet, stekningen går fortare och resultatet blir bättre.
Testets stabilaste panna är WMF Profiselect. Den steker maten på kortast tid och ger ett exemplariskt stekresultat och blir därför testets vinnare. Hackman All Steel har också utmärkta stekegenskaper och en stor stekyta där man lätt kommer åt med stekspaden.
Dock känns den något tung och otymplig. Stekpannan från OBH Nordica värms snabbt upp och har en jämn värmefördelning, men visar redan efter några stekomgångar brister i hållbarheten.
När lite smuts fastnar på pannans undersida lämnas ett fult märke, liknande en repa, som inte går att få bort.
Enligt Livsmedelsverket finns det ingen anledning att misstänka att stekpannor som är belagda med naturmaterialet keramik utgör några hälsorisker. Beläggningen ska klara temperaturer uppemot 400 grader utan att "släpp lätt"-egenskaperna tar skada.
– Den keramiska beläggningen är okänslig för höga temperaturer. Jämfört med andra beläggningar kan den hettas upp många gånger och klara sig från repor, säger Dragan Unic.
Men kvaliteten och hållbarheten kan ändå skilja sig stort mellan olika modeller. I regel gäller att ju tjockare botten pannan har, desto bättre stekegenskaper.
– Vill man ha en stekpanna som fungerar i längden får man betala lite mer. Är pannan av ett tunt material är risken större att botten blir ojämn efter ett tag, säger Dragan Unic.
Precis som plastbelagda modeller är keramikpannorna mycket enkla att rengöra.
De flesta produkttillverkare rekommenderar handdisk för längre hållbarhet. Enligt Dragan Unic kan pannornas livslängd variera kraftigt.
– De modeller som är lite dyrare brukar hålla längre, jag har några pannor som har klarat sig mycket bra i flera år. Sedan finns det billiga varianter som snabbt blir obrukliga, säger han.
Louise Frilund/Wiseguide/TT