Där diskuterades många väsentliga samhällsfrågor som till exempel hur vi ska aktualisera gammeldansen hos ungdomar och hur vi ska få stopp på den farliga hip hopen som får folk att kasta sten på poliser. Rent spontant känner jag att om någon skulle försöka tvinga mig att dansa gammeldans så är risken stor att jag skulle kasta sten, eller åtminstone några kottar på hen.
Man kom även överens om att användandet av låneord ska stävjas. Exakt vad detta innebär i praktiken är högst oklart och det konstaterades också snabbt att det naturligtvis inte går att styra över hur folk pratar. Men på något sätt vill man alltså ändå göra det.
Jag har ingen aning om hur många andra partier som har det här på sin agenda. Det här med språkets förfall är ju ändå sånt som brukar ältas till och från bland människor med olika politisk tillhörighet, men företrädesvis tillhörande det så kallade gamla gardet.
De flesta är fullt medvetna om att vårt språk kryllar av låneord och att det absolut inte är något nytt fenomen. Under ett par tusen år så har vi lånat in ord från alla möjliga håll och efter ett tag blir de en naturlig del av språket. Ändå så finns det alltså folk som är övertygade om att just nu är måttet rågat, att den gamla hederliga svenskan trängs undan av engelska uttryck och förortsslang.
Det vore naturligtvis utomordentligt tråkigt om så skulle vara fallet. För visst är det så att om vi blir berövade vårt språk så blir vi berövade en del av oss själva, men att påstå att lånorden skulle utgöra något slags hot är bara löjligt. Det svenska språket är i högsta grad levande! Språket blir inte fattigare av att det kommer in nya uttryck, det är snarare som att du växlar två femtiolappar mot en hundring.
Vissa säger att språket bör bevaras eftersom det är en del av vår historia. För precis som den frankofila adeln på 1700-talet var en del av historien när de lånade in ord som "kalsong" och "toalett" så är också vi en del av den. Historien är nämligen något som ständigt pågår.
Nej, det finns betydligt större hot mot språket än lånorden. Till exempel borde vi försöka få folk att läsa mer. Den som läser mycket är i regel också mer källkritisk. Man skulle även kunna uppmuntra ungdomar att utveckla sitt skriftspråk genom att till exempel skriva lyrik, typ hip hop-texter och sånt. Om partitoppar och dylikt undviker att använda ord som "babbe" och att starta hatstormar mot barn på nätet så skulle det säkert också bidra till ett mer vårdat språk.
Ett annat förslag till er som känner att moderna sätt att uttrycka sig inte riktigt passar er, är att ni träffas och kör något slags lajv. Ta en helg ute i skogen då och då, släng på er folkdräkterna och så kan ni snacka fornsvenska och dansa gammeldans bäst ni vill.