Varje år gör min pappa en dubbel eller tredubbel sats av gullengula, saftiga saffransbullar och trots att de är så goda att vi syskon alltid vill äta upp dem på en gång räcker de på något magiskt sätt ända fram till jul.
När jag skrev en krönika om det fick jag erfara att bakning, och inte minst lussebullebakning, är ett ämne som rör upp mycket känslor bland våra läsare. Jag överöstes av mejl med olika recept och tips som skulle hjälpa mig att baka godare bullar än min pappa. Jag hann inte prova alla recept och tips det året, inte året efter heller. Än i dag har jag mycket kvar att testa, men jag tänkte ändå dela med mig av de lärdomar jag har samlat på mig under alla mina provbak.
1. Skippa kvargen som alla höll på med för några år sedan. Det blir inte gott.
2. Låt saffran ligga och dra till sig i lite vätska, till exempel rom, en vecka innan.
3. Använd rumstempererade ingredienser, inte fingervarma. Jäs länge.
4. Knåda in smöret (för det ska vara riktigt smör) efter första jäsningen.
5. Blötlägg russinen i till exempel rom eller glögg.
6. Grädda på högre temperatur och kortare tid.
7. Pensla med ägg och vatten efter gräddningen, inte innan. De får inte lika fin färg, men håller sig saftigare längre.
Årets lussebullar blev makalöst goda. De är tyvärr redan slut, så jag kan inte bevisa att de är bäst.