När Socialdemokraterna presenterade sina kommande satsningar inom hälso- och sjukvården lyfte de särskilt fram den påbörjade byggnationen på Kullbergska sjukhuset. Här kommer inom något år att finnas en ny dialysavdelning. Det ska korta resevägen för Katrineholmare som är i behov av dialysbehandling. Här kommer även finnas specialistläkare tillgängliga på distans.

– Vi har cirka 25 personer i Katrineholm som behöver dialys och det har visat sig att patienterna mår bättre av att kunna få kortare och tätare behandlingar, säger Monica Johansson (S), landstingsstyrelsens ordförande.

Även särskilda cancerbehandlingar ska bli möjliga inom ett år i de delar av Kullbergska sjukhuset som är under tillbyggnad.

– Vissa cancerbehandlingar som nu endast finns i Eskilstuna kommer hit 2019. Vi ska även få hit en kamera för magnetröntgen, det är högt upp på dagordningen, säger Monica Johansson.

Ett annat vallöfte är patientkontrakt för äldre och kroniskt sjuka där en person hjälper de äldre att samordna kontakter. Ytterligare ett vallöfte är en seniormottagning med en avsatt läkare och sjuksköterska. Satsningar på ambulanssjukvården i form av en akutbil är på gång.

– Vi vill ha en akutbil bemannad med en sjuksköterska. Den ska utgå från Vingåker och göra tiden till den första insatsen kortare. Det handlar ju inte om att köra snabbare utan att patienten snabbare får hjälp, säger Monica Johansson.

Hon lyfte utveckling som ett måste för att säkra Kullbergska sjukhusets framtid.

– Om man inte utvecklas lägger sjukhuset ner sig själv. Vi har bestämt att Kullbergska sjukhuset ska ha en framtid.