För 25-årige JP, initialerna står för John Paul, har rap och hiphop alltid funnits. "Poesi med rytm" kallar han sin musik och det är om verkligheten för storstädernas mindre lyckligt lottade han vill berätta.

– Det jag skriver kommer direkt ur hjärtat, färgat av mina egna erfarenheter.

Under sin uppväxt flyttade han runt mellan olika fosterhem och gruppboenden anvisade av de sociala myndigheterna i Los Angeles. Som tonåring flyttade han till Chicago, men hamnade i trubbel som slutade i en katastrof. Två av hans vänner omkom i en våldsam bilolycka. J P Cali Smoov satt i samma bil men överlevde mirakulöst trots avsliten aorta och brutna ben. Under den långdragna rehabiliteringen bestämde han sig för att satsa allt på sin musik. Han flyttade tillbaka till Los Angeles och började lägga ut sina låtar på youtube.

[youtube id="RnMTu403_pw"]

Sedan dess har han rappat tillsammans med namn som Snoop Dogg, Wiz Khalifa och Big Syke.

– Snoop Dog hittade mig på youtube. Han bad sina vänner att leta efter nya talanger och de hörde av sig till mig.

I låten "Black Republican" berättar J P Cali Smoov om hur det är att vara ung svart kille i ett samhälle som inte tycks ha plats för sådana som han.

– Titeln är förstås ironisk. För det finns inga svarta republikaner. Republikanerna vill göra de fattiga ännu fattigare. Men i den här rappen låter jag en gangster flytta in i Vita huset. Vad jag menar är att låter man Donald Trump bli president så kan man lika gärna sätta en gangster på den posten. Han är ett större hot mot samhället än vilken gatugangster som helst.

Videon till "Black Republican" spelades in på plats i Washington.

– Men det var innan Trump blev president, förtydligar J P Cali Smoov som hittills framförallt haft framgångar i Kalifornien och på Hawai dit han reser regelbundet för att uppträda.

Men nu är det alltså dags för Sverige. Stockholm, Göteborg och Eskilstuna är inbokade hittills. Bakom J P Cali Smoovs Sverigebesök återfinns Samson Yitbarek, hiphop-fan med rötterna i Eskilstuna som upptäckte LA-rapparen på nätet.

– Jag följde den amerikanska rapligan SMACK/ URL som tar upp artister som skildrar samtiden spontant och rytmiskt. När jag hörde Cali fastande jag direkt. Jag tog kontakt med honom och hörde mig för :Ville han komma hit och spela? Han var positiv och det gjorde mig förstås extremt glad! Att han samarbetat med Snoop Dog hade jag faktiskt ingen aning om i det läget, det fick jag veta först senare.

För J P Cali Smoov är Sverige och Europa helt okänd mark.

– Det ska bli extremt spännande, jag är öppen för allt. Träffa folk, vandra, fiska, göra musik. Vad ni än hittar på så är jag med på noterna.