– Det är en ynnest att få komma till en sådan här plats och arbeta. Det är ett äkta familjegravfält och de som begravdes här, för snart 1 200 år sedan, var uppenbarligen besläktade med varandra, säger Ellinor Larsson.
Hon är en av fem arkeologer som sedan tre veckor arbetar med att slutundersöka gravfältet som härrör från vendeltiden. Redan på 1950-talet gjordes en inventering vid Kärnbo, då tre större gravar påträffades. I samband med en förundersökning av platsen förra året upptäcktes ytterligare nio gravar.
– Nu när platsen ska bebyggas med en ny stadsdel till Mariefred har vi fått i uppdrag av länsstyrelsen och Strängnäs kommun att gräva upp och undersöka de sista resterna av gravfältet, berättar projektledaren Agneta Flood som också är gruppens osteolog, det vill säga benexpert.
I samband med den nystartade slutundersökningen har arkeologerna funnit ytterligare fyra gravar och de ruvar på flera intressanta fynd. De har bland annat hittat glaspärlor, brända ben från både människor och djur samt keramik och kamfragment.
– Det är en intressant period som stensättningarna vid det här gravfältet bjuder på. Då var det inne att lägga ner personliga tillhörigheter i gravarna och vi har också hittat saker med starka symbolvärden. En kam var den tidens stora modeaccessoar – dåtidens hippa mobiltelefon och en klar statuspryl, skulle man kunna säga. Här har vi hittat mycket blingbling, säger Ellinor Larsson upprymt.
Gravarna, som ligger utplacerade på den lilla åsryggen är väl avgränsade och undersöks för att fastställa fyndmängd och omfattning av benmaterial. Om två veckor, när arbetet beräknas vara klart, ska det inte finnas några föremål kvar vid Kärnbo.
– Fynden kommer att lämnas vidare till Statens historiska museum och gravplatsen får bli kulturmiljö när staden breder ut sig, säger Agneta Flood.
Genom jordprover går det bland annat att dra slutsatser om hur gravarna utsmyckats och vid vilken tid på året som den avlidne lämnade jordelivet.
– Det är en mycket intressant period vi undersöker och fynden vi gjort tyder på att föremålen är från 800-900 efter kristus.
I morgon kväll klockan 18.30 visar arkeologerna sina utgrävningar, arbetsmetoder och fynd från platsen för allmänheten.