• Carlos Cuevas Valdes tackas av räddningschef Lars Lagebo för rådigt agerande vid branden i Stålforsskolan. Foto:
  • Carlos Cuevas Valdes
1/

Lärare släckte brand på Stålforsskolan – får beröm av räddningschefen

Eskilstuna

Eleverna på Stålforsskolan fick skickas hem tidigare på fredagseftermiddagen efter att en brand brutit ut i ett trapphus.

Under hela veckan har brandlarmen tjutit till och från i skolan utan att det varit någon brand. Vid halv tvåtiden på fredagseftermiddagen var det emellertid skarpt läge då det började brinna i ett trapphus i en av Stålforsskolans lokaler.

– Det var otroligt mycket svart rök i trapphuset och det fanns elever kvar på övervåningen, säger Carlos Cuevas Valdes som arbetar som lärare.

Tillsammans med kollegan Christopher Karlsson lyckades han slita åt sig en brandsläckare och få bukt med lågorna innan räddningstjänsten hann fram.

– Det var svårt att andas men det gick ändå snabbt att släcka, säger Carlos Cuevas Valdes som gjorde värnplikt som brandman för ungefär 20 år sedan.

Efter branden ställdes alla fredagseftermiddagens lektioner in och Stålforsskolans elever skickades hem.

– Många kände sig oroliga, säger Carlos Cuevas Valdes.

Branden ska ha startat genom att någon tänt eld på en rökdetektor. När detektorn började brinna rann det ner plast på golvet som orsakade både lågor och den kraftiga röken.

Carlos Cuevas Valdes och kollegan andades in en del rök och fick åka upp till Mälarsjukhuset för kontroll. De kunde emellertid lämna sjukhuset under eftermiddagen.

På väg hem från sjukhuset stannade Carlos Cuevas Valdes till vid brandstationen där han blev personligen tackad av räddningschef Lars Lagebo för sitt föredömliga ingripande.

– Det var väldigt rådigt gjort. Det är bra med folk som reagerar på ett korrekt sätt, säger Lars Lagebo.

Det eldhärjade trapphuset blev vatten- och rökskadat och eftersom brandlarmen måste ses över ytterligare har skolledningen valt att ställa in lektionerna i den drabbade byggnaden även under måndagen.

Polisen har upprättat en anmälan om skadegörelse genom brand. Ännu finns ingen misstänkt för att ha anlagt branden.

Läraren Carlos Cuevas Valdes hoppas att fredagens händelse ändå ska kunna resultera i något gott till slut.

– Det är inte tufft att göra massa dumheter. Eleverna här kan bli precis vad de vill och jag hoppas att de inspireras att agera om det händer något. Man ska försöka göra gott och sprida en god anda och inte bara fokusera på det negativa.