Under hösten beger sig många ut i skogen för att plocka bär, svamp eller för att jaga. Samtidigt är det den tid då lusflugorna är på jakt efter ett blodmål. Helst föredrar de hjortdjur som älg eller rådjur som sitt värddjur, men de kan även ge sig på människor. Då kryper de gärna in i håret, troligtvis för att det påminner om päls. Däremot duger inte människans blod för dem. För att föröka sig behövs blodmål från klövdjur.

– Är de tillräckligt många, uppåt 20 000, kan de knäcka en älg, säger Yngve Brodin, expert på flugor och myggor på Naturhistoriska riksmuseet.

Enligt honom är det mycket som tyder på att det blivit fler älglusflugor i skogarna och att de spritt sig längre norrut, vilket i sig hänger ihop med klimatförändringarna och den stora älgstammen.

Artikelbild

Mycket tyder på att älglusflugorna blivit vanligare.

Men eftersom älglusflugan inte ses som en skadeinsekt som kan överföra sjukdomar bedrivs inte nån forskning i större omfattning på dem. Inte heller finns något skyddsmedel att köpa. Däremot finns knep att hålla dem ifrån sig.

Yngve Brodin säger att älglusflugan ser dåligt men har ett bra luktsinne och den föredrar människor som är svettiga och varma och luktar skog och älg. Parfymdofter lockar däremot inte. Han får medhåll av Dan Persson, jaktvårdskonsulent för Svenska jägarförbundet i Flen, som jagat i 35 år.

– Nuförtiden ser jakten annorlunda ut. Det kräver inte lika mycket kroppsarbete och kläderna tvättas oftare. Det har nog gjort att jag inte upplever älglusen som särskilt besvärande.