Inget doftar som rosmarin. Sommar, sena kvällar och solstekta dagar. Jag glömmer aldrig första gången jag åt nyfriterade pommes frites smaksatta med drivor av rosmarin. Rena knarket. Och det är förbluffande många råvaror som gifter sig så väl med den sötbittra kryddigheten – lamm, potatis, kyckling, tomater, svamp, äpplen, getost, rabarber, oliver. Jag kan fortsätta att rabbla hur länge som helst.

Ta bara en sådan sak som själva namnet – rosmarin betyder ”havets dagg”. Hur vackert är inte det? Vid Medelhavet växer den också vilt lite varstans. Tyvärr är det svårare att odla rosmarin i Sverige, möjligtvis om man har tur längst ned i söder, men annars är det odling i kruka som gäller, och växterna måste tas in över vintern.

Under medeltiden ansågs rosmarin skydda mot onda makter och vara bra för minnet. De eteriska oljorna ska också verka stimulerande för blodcirkulationen och motverka förkylning. Jag vet inte om det stämmer, men det får mig i alla fall på gott humör. Speciellt när vitlök och citron är med i gamet.

Artikelbild

| Rosmarinens eteriska oljor sägs vara bra för hälsan. Bra i köket är den definitivt.

Skölj gärna grövre kvistar i hett vatten så utvecklas smaken ännu mer. För dig som kan grilla – släng gärna ned några rosmarinkvistar bland grillkolen för en härligt djup arom. Rosmarin har också en förmåga att dämpa smaken av fett och används därför ofta till feta köttslag.

Vill du torka rosmarin bör du göra det strax innan den blommar. Köper man färdigtorkad rosmarin bör den stötas i mortel innan användning, eftersom de barrlika bladen har en tendens att bli lite hårda när de torkas. Klipp dig några kvistar redan i dag. Du lär säkert hitta någon användning för dem. Om inte annat så bara för doftens skull.