Om år 1992 hade ett eget soundtrack var det Lisa Nilsson som sjöng på det och Mauro Scocco som skrev låtarna. Alla som hade öron att höra med när det begav sig och har minnet i behåll, vet att albumet heter ”Himlen runt hörnet”, och att det blev Lisa Nilssons stora genombrott.

I fjol firades skivans (man sa så på den tiden) 25-årsjubileum genom att Lisa Nilsson satte ihop en konsert och spelade hela albumet rakt upp och ner och fyllde på med det bästa ur sin fortsatta karriär.

Publiken ville ha mer och nu är Lisa Nilsson på turné i hela Norden med ”Himlen runt hörnet”. På tisdagen kom hon till Eskilstuna och Lokomotivet.

Artikelbild

När man lyssnar på inspelningen i dag slås man av hur bra den då 21-åriga Lisa sjöng och hur trovärdigt hon tolkade Mauro Scoccos ibland mogna texter. Och ja, Mauro Scocco, man måste ju bara hylla hans låtskrivande. Soundet då, ja, visst är det daterat, men det låter galet fräscht. Johan Ekelund stod för produktionen av denna svenska milstolpe i musiksammanhang.

När Lisa Nilsson nu, ett drygt kvartssekel senare gör alla låtarna live, har hon först och främst mognat och vuxit i texterna helt och hållet. En del har hon vuxit ur, men kommit att älska ändå. Hon har också hunnit med att slå sig fri från allt vad framgången och förväntningarna som följde med albumet innebar och hittat sitt eget förhållningssätt till både låtarna och den form hon kände att hon stöptes i när hon ”slipades till” sofistikerad soulprinsessa från att ha varit en maniskt wailande brud i lackkostym, som Lisa Nilsson själv beskriver processen i ett av sina välformulerade och lagom självdistanserade mellansnack.

Första delen av showen är alltså skivan rakt av, med alla låtar i en given ordningsföljd. Således inleder Lisa Nilsson med den allra största hiten, själva titelspåret itself. Och sedan bara fortsätter det. Mäktigt, vackert, rörande och roligt. Brustna hjärtan, förälskelser på håll, spirande förhållanden och mogna relationer. Lisa Nilsson är numera en souldrottning, och om de gamla låtarna från ”Himlen runt hörnet” är kronjuvelerna i hennes repertoar, så har de aldrig vart så praktfulla.

Det är helt enkelt jättebra.

Artikelbild

Lisa Nilsson är på turné i hela Norden med ”Himlen runt hörnet”.

Konserten hade kunnat sluta där, men Lisa Nilsson tycks älska att stå på scenen och hade ännu en omgång låtar som hon oförtröttligt levererade efter paus.

Några höjdpunkter var visbetonade ballader som ”Säg det igen” och hennes tolkning av Ison och Filles låt ”Klippta vingar”, som hon gjorde i TV4-programmet ”Så mycket bättre”.

Artikelbild

Efter den stringenta och genomarrangerade inledningen kändes hela andra setet som ett enda frikostigt extranummer. Lisa Nilsson slog sig lös i hela sin bredd, innan hon landade föreställningen med ”Långsamt farväl” av Mauro Scocco. Som avslutning bjöd hon publiken på hyllningar till två av sina stora förebilder, Whitney Houston och Aretha Franklin.

Med Lisa Nilssons magnifika tolkning av nyligen bortgångna Aretha Franklins (You make me fel like) A natural woman som en generös bonus, kunde den stora publiken gå hem med den där genuint sköna känslan man får i magen efter en riktigt bra konsert.