Mats Caldeborg kallar sin för "Världen", en plats byggd av aluminium, gips, trä och ståltråd där varelser och landskap blandas med ett och annat minne från uppväxtåren. Numera bor Mats Caldeborg i Järnäsklubb vid Norrlandskusten, där han har sin ateljé och driver konsthallen Norra Kvarken, men från mellanstadiet och upp till nian var det Torshälla som var hemma.

I "Världen" laborerar Mats Caldeborg med 30 års konstnärlig produktion. Mitt i hallen tornar "Berget" upp sig med bokstäver instuckna i branterna, en pytteliten fura toppar verket "Granen" och i "Livsträdet" klättrar överkörda, eller bara uttorkade, grodor som Mats Caldeborg plockat med sig hem.

Naturen tycks hela tiden knacka på dörren till ateljén, fåglarna är många och, berättar han, ursprungligen tillkomna för en utställning som enkom visade tytsiskor, gråhackare och andra fantasifåglar. På golvet står ett klarblått flygfä försedd med hjul och stödpinne. Tillsammans med ett gäddhuvud, också det hjulburet, pekar pippin på att allt är flyttbart, inget är beständigt och allt kan förändras.

Artikelbild

Mats Caldeborg vid "Berget".

Sedan länge samarbetar Mats Caldeborg med författaren Thomas Tidholm och tillsammans har de bland annat gett ut boken "Naturalia" med skulpturer av Caldeborg och texter av Tidholm.

Magdalena Eriksson kallar sin utställning på Ebelingmuseet för "En hjältinnas resor". Hennes målningar och teckningar väcker frågor om förlust och död och den mänskliga tillvarons allra tyngsta sidor.

– Men samtidigt fokuserar hennes konst på att våga se svårigheterna och samtidigt ta vara på dagen och det positiva i livet, säger Maria Hallberg, intendent på Ebelingmuseet.

I verket "Hejdå Max!" tar en mamma farväl av ett barn och i "Kattbrev" tecknar Magdalena Eriksson katt efter katt till sin egen mamma på dödsbädden.

Artikelbild

Skulptur som ingår i "Världen".

– Berättelsen är viktig i Magdalena Erikssons konst, men också färgen och formen, betonar Maria Hallberg.

Båda utställningarna har vernissage i dag, lördag, och pågår till den 26 augusti.