Eskilstuna blir navet i räddningssamarbete

På tisdag startar ett omfattande räddningstjänstsamarbete som ska stärka regionen vid allvarliga händelser.

Mälardalen2016-10-01 06:03

"Räddsam Mälardalen" kallas stabssamarbetet mellan räddningstjänsterna i Eskilstuna och Strängnäs samt Mälardalens Brand- och räddningsförbund, vilket inbegriper kommunerna Hallstahammar, Surahammar och Västerås. Stabsledningscentralen för de fem kommunerna hamnar i Eskilstuna, närmare bestämt i anpassade lokaler på brandstationen på Sundbyvägen.

Kritiken efter den uppmärksammade skogsbranden i Surahammars kommun, i Västmanland 2014, har starkt bidragit till samarbetet.

– Räddningsorganisationen i Västmanland var svag och hade initialt för dålig ledningsorganisation. Man fick hjälp av brandbefäl från andra kommuner men de kände inte igen sig i datasystemen, och visste inte vilka resurser som fanns i närområdet, berättar Eskilstunas räddningschef Lars Lagebo.

För ett och ett halvt år sen hörde räddningschefen i Västerås av sig till Eskilstuna. Då hade Västeråsarna först fått nobben av ett antal Västmanlandskommuner.

– Han frågade om vi var intresserade av ett samarbete på ledningsnivå, berättar Lars Lagebo.

I Eskilstuna fanns dock redan ett mångårigt samarbete med Strängnäs (räddningschef i beredskap) att ta hänsyn till.

– Jag ville inte bryta med Strängnäs så istället hakade Strängnäs på. Förra hösten började vi titta på en möjlig organisation och sedan i februari har vi utbildat oss och lärt oss varandras kommuner. Den sista månaden har vi haft väldigt mycket övningar, säger Lagebo.

Att det organisatoriska navet skulle hamna i Eskilstuna var ingen självklarhet. Enligt Lars Lagebo var det god argumentationskonst och geografiska fördelar som fällde avgörandet.

– Här finns tillgång till lokaler och Eskilstuna ligger bra till mellan Strängnäs och Västerås.

På måndag stundar invigning och på tisdag är det skarpt läge.

– Vi får betydligt bättre, uthålligare och robustare ledningsfunktioner vid större räddningshändelser, kan man väl sammanfatta.

En av fördelarna som hyllas internt är införandet av tjänsten inre befäl.

– Från och med tisdag kommer det att finnas ett inre befäl på brandstationen i Eskilstuna, dygnet runt, året runt. Åtta befäl, från Eskilstuna (2), Strängnäs (1) och Västerås (5) delar på tjänsten. Inre befäl har medlyssning redan från det att 112-samtalet kommer in och ska bland annat se till att rätt styrkor kommer ut på plats, dokumentera och stötta. De blir viktiga spindlar i nätet, säger räddningschefen.

Skulle händelsen, exempelvis branden, växa och släckningsarbetet dra ut på tiden finns det fler funktioner att sätta in, som "stabsfunktion i beredskap", "yttre befäl" (brandingenjörer som kan stötta insatsledaren), och slutligen en gemensam "räddningschef i beredskap".

Risken för geografiska komplikationer när personal från tre kommuner ska ha ansvar för fem kommuner bedöms vara låg.

– Det blir väl bättre och bättre över tid, och Insatsledarna, brandstationerna och styrkorna finns ju kvar lokalt. Insatsledarna hör också larmsamtalen och kan bidra med sin lokalkännedom. Jag tror till och med att det inre befälet i Eskilstuna till viss del kan kompensera för den försämrade service vi i dag får från SOS Alarm (vars larmcentral flyttats från Sörmland).

Samarbetsavtalet finansieras av respektive kommun utifrån befolkningsstorlek och är skrivet på två år. Faller det väl ut kan avtalet förlängas och på sikt utökas med fler kommuner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om