– Vem vill sitta här på altanen och titta på en bil som står i carporten? Jag tycker det är så otroligt fult, så jag började fundera på hur man skulle kunna göra utrymmet snyggare, säger Malin.

Målning blev första åtgärden. Tindra tog första varvet med grundmålning och sedan slutfördes arbetet av målarproffs. Väggar, tak och stolpar fick vit färg och sedan tog Malin över. Efter en dag hade hon förvandlat den tråkiga carporten till ett mysigt uterum.

– När jag sätter i gång, då går det fort. Heminredning och att komma på smarta lösningar är min grej. Jag var bara 20 år när jag köpte mitt första hus och hade självklart inte mycket pengar till prylar. Därför är jag van att se möjligheter med det som redan finns, och göra något bra av det. Att köpa nytt och inreda är ingen konst.

Artikelbild

Ett gammalt slitet fönster blir en vacker detalj på väggen.

Malin tillverkade en enkel soffa av några lastpallar, klädde den med vitgråmönstrade mattor och mjuka kuddar. Soffans ryggstöd är högt vilket gör att det blir ett insynsskydd mot gatan, och spetsgardinerna på sidan om soffan skapar en hemtrevlig känsla.

Väggklockan är ett arv från Malins farmor och hörnskåpet kommer från Anders pappa. Gungstolen är dekorerad med vita tyger och är Malins gammelfarmors.

– Den fick man inte gunga i när vi var små men den har hängt med i alla flyttar. Nu måste man gunga försiktigt i den så den inte går sönder.

Tre trälådor har målats vita och är uppskruvade på väggen till en hylla. Ovanför hänger ett fönster där glaset har ersatts av en griffeltavla, och det går fortfarande att läsa menyn som serverades på 16-årsdagen – grillat, potatis, sallad, tapas och lite till. Låter gott.

Artikelbild

– Jag funderade på vad vi skulle göra med golvet. Att lägga sten- eller betongplattor skulle bli för dyrt. Så vi köpte grå balkongmattor och rullade ut på gruset. När det blir vinter är det bara att rulla ihop dem igen och köra in bilen om vi vill.

Men det kommer dock inte bli en vinter i Strängnäs för familjen Blomquist. De har nyligen köpt ett hus från 1913 i Askersund och flyttar ganska snart. Att byta bostadsort och resa till andra länder är något som de har rutin på. Tindra var ett år och Viggo tio månader när de reste till Thailand första gången.

Artikelbild

Menyn som serverades på Tindras födelsedag står kvar med krita på anslagstavlan. Inredningsdetaljerna går i grått och många saker är av zink.

– Vi har bott i Thailand i två omgångar. I april kom vi hem från Thailand efter att ha bott där i nio månader, och vi hyrde det här huset för att kunna leta efter vårt drömställe.

För åtta år sedan fick Malin en vision om att hon någon gång skulle inreda en lada där hon skulle ha yoga, kafé och olika behandlingar.

Artikelbild

Många gamla prylar kom till användning i det nya uterummet, till exempel Malins farmors väggklocka, Anders pappas hörnskåp och Malins gammelfarmors gungstol.

– Jag är mycket inspirerad av Yogabarn, ett fantastiskt ställe som ligger i Ubud på Bali. Jag har varit där två gånger, för åtta och två år sedan. Nu, i och med att vi har köpt huset i Askersund, känns det som om jag är en bit närmare min dröm.

I Strängnäs är Malin ett känt ansikte för dem som gillar att träna. Hon har jobbat som pilatesinstruktör, personlig tränare, hälsopedagog och kostrådgivare. Numera koncentrerar hon sig på att bygga sitt eget varumärke/företag som heter Frihetshälsa.

Artikelbild

Malin Blomquist kastade ut bilen och gjorde carporten till ett mysigt uterum när dottern Tindra skulle fylla 16 år. – Jag älskar gamla prylar som jag kan få en speciell känsla för, till exempel gammelfarmors gungstol som hängt med mig ända sedan jag flyttade hemifrån.

– Jag har haft ätstörningar i många år och jobbar mycket i dag med att lyfta ämnet genom föreläsning, utbildning och personlig hjälp samt genom min blogg och podd. Jag vill hjälpa andra att skapa en miljö och atmosfär som påverkar på ett växande och positivt sätt. Jag tror på ett läkande och tillfrisknande genom frihet och på en hälsa som du skapar själv.

– Min väg har varit lång och kostat mig mycket. Nu vill jag ge andra möjlighet att kunna ta hand om sig, byggd på mina erfarenheter.

Artikelbild

Resa har familjen fått nog av för ett tag framöver. Nu är det gamla huset i Askersund med tillhörande lada nästa projekt.

– Vi har varit på så många platser i världen, bott enkelt och lärt oss mycket. Nu samlar vi ihop våra intryck och låter världen komma till oss i Askersund.