I svallvågorna efter Flens kommun skolstrukturförslag, där det bland annat beslutades att högstadiet i Malmköping ska flyttas till Flen, väcktes Europaskolans intresse för att etablera sig i Malmköping.
Europaskolan, som driver en gymnasieskola samt mellanstadie- och högstadieskola i Strängnäs, ser behovet i Malmköping om gymnasiet lämnar. Den sista januari i år skickade de därför in en ansökan till Skolinspektionen om att få starta en 4-9-skola.
Vid 15-tiden på tisdagen kom beskedet, Skolinspektionen ger Europaskolan grönt ljus.
– Jag är upprymd! Det känns himla bra, speciellt när man läser motiveringen. Vi har fått gehör för vårt sätt att resonera kring etableringen och hur vi ser att vi kan göra någonting bra för Flens kommun, säger projektledaren Göran Hillgren.
Den politiska majoriteten i Flen är emot en friskoleetablering i Malmköping. Till Skolinspektionen angav de som främsta skäl det sviktande elevunderlaget och det faktum att en etablering av Europaskolan i Malmköping skulle leda till att Skolprojektet tappar effekt. Mindre medel skulle gå till elever i den befintliga kommunala skolan och det skulle uppstå en ökad överetablering av platser, menar de.
Skolinspektionen anser dock att de påvisade negativa effekterna av Europaskolans etablering inte väger tillräckligt tungt. Helhetsbedömningen är att etableringen inte innebär påtagliga negativa följder på lång sikt för eleverna eller för den kommunala skolan. De anser heller inte att det behöver betyda någon betydande kostnadsökning för Flens kommun. Skolinspektionen menar att elevunderlaget är tillräckligt och att etableringen kan bredda utbudet av utbildningar i Flens kommun.
För Göran Hillgren kom beskedet mer eller mindre som en glad överraskning.
– Vi gjorde en bra underbygd ansökan, men det var inte ett väntat beslut med tanke på det starka politiska motstånd vi har mött, säger han.
Göran Hillgren tillägger dock att han har känt hur det politiska motståndet har minskat och han hoppas nu att politikerna i Flens kommun ser Europaskolans satsning som någonting positivt.
– Vi vill höja resultatet i Flens kommun, ingen vill tjäna ett uns av pengar. Jag hoppas vi tas emot med öppen hand, säger han.
I första hand hoppas Europaskolan på att Flens kommun är villiga att hyra ut tomma lokaler, om så inte blir fallet kommer en ny skola att byggas. Men först avvaktar de Flens kommuns beslut, de har nämligen tre veckor på sig att överklaga Skolinspektionens beslut.
Kommunalråd Jan-Erik Larsson (S) hade inte tagit del av Skolinspektionens beslut när tidningen nådde honom.
– Det här innebär att vi får göra ett omtag och räkna på hur vi ska klara skolstrukturen, så här är spelreglerna. Det ställer till det för oss, men det är bara att gilla läget och göra så bra vi kan. Det viktiga är att vi har en bra kvalitet på utbildningen, säger han.
Om det blir någon överklagan vill han inte svara på innan han diskuterat frågan med barn- och utbildningsnämndens ordförande Kristina Jävergren (S). Hon är också ovetande om beslutet när tidningen ringer.
– Det är bara att jobba vidare efter de förutsättningar vi har. Det är svårt att ta ställning till om vi ska överklaga innan jag har pratat med mina kollegor, säger hon.