Glasstillverkning startas på Grinda

Nu satsar bönderna på Grinda på att tillverka glass av mjölken som produceras på gården. — Det ska bli jättespännande, säger Bettan Lundblad.

Malmköping2014-01-08 12:44

På Grinda i Malmköping driver bröderna Claes och Magnus Lundblad med familjer lantbruk med mjölkkor, ungdjur, skog och entreprenad inom lantbruk och skog. Nu satsar familjerna på en näring till. Till försommaren hoppas de kunna producera egen glass på gården. Det är en liten del av mjölken från de egna korna som kommer att användas.

Familjerna Lundblad samarbetar med ett holländskt företag som har ett färdigt koncept för gårdsglass. Gårdsglass enligt den holländska modellen finns på fler platser i Sverige, dock inte i närheten. Glassen kommer att säljas i ett kafé på den egna gården samt säljas vidare till butiker och restauranger i närområdet.

— Vi har funderat länge på att göra något. Vi har läget, säger Claes och syftar på att Grinda ligger där väg 55 och väg 53 möts i Malmköping.

Han tror att deras glasstillverkning kommer att passa väl in i Malmköpings profil.

— Malmköping är lite framåt vad gäller småskalighet och turism. Vi försöker hjälpa varandra. Torgkvällarna och Bondens egen marknad har blivit ett lyft för köpingen, säger Claes Lundblad.

Går allt enligt plan kan glassen säljas i glassvagn på sommarens marknader i köpingen.

Glassen ska tillverkas och säljas i ett nytt hus på gården.

— Så mycket mer närproducerad glass kan man inte få, säger Bettan Lundblad.

Det är hon som kommer att bli ansvarig för glassen.

— Det ska bli jättespännande. Jag tror stenhårt på det här, säger Bettan.

— Det är också kul att sluta cirkeln en aning. Glassbolaget i Flen ägdes en gång i tiden av mjölkbönderna, genom mejeriföreningen. Jag var själv med min pappa och köpte glass direkt från frysrummet. Nu kan jag snart gå in i frysrummet igen, säger Claes.

Tanken är att de ska börja bygga det nya huset i mars och att glassproduktionen ska vara i gång till försommaren. Andra ingredienser än mjölk, till exempel, ägg och bär, ska även de köpas in från närområdet så att hela slutprodukten blir närproducerad. Recept får familjerna Lundblad av det holländska företaget men familjerna får även ta fram egna recept som sedan finjusteras av bolaget i Holland. Planen är att ha smaker som följer säsongen.

Att det i dag finns ett stort intresse för närproducerat och att se vad maten kommer ifrån har familjerna på Grinda fått bekräftat tidigare. Deras kosläpp i våras lockade inte mindre än 500 personer. När Magnus Lundblad nyligen på Grindas sida på Facebook frågade vad en kalv skulle heta fick sidan 1 000 visningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om