Snart serveras den första gårdsglassen

Mjölk från gården, vinbär från grannen och arbetskraft från familjen. Om en vecka kan du smaka på närodlad och ekologisk glass på Grinda säteri.

Gårdsglass-140703-fle-db-1.jpg

Gårdsglass-140703-fle-db-1.jpg

Foto: Fotograf saknas!

Malmköping2014-07-04 06:00

Den första mars inleddes arbetet att starta upp gårdsglasstillverkning på Grinda utanför Malmköping. Fyra månader senare stod huset med tillverkningsdel, lager och försäljningsdel med kafé klart. En snabb resa och om allt går som det ska de närmaste dagarna kan den första kunden avnjuta en gårdsglass på Grinda om en vecka.

– Den elfte juli öppnar vi om allting fungerar, säger Elisabeth Lundblad.

För att allt ska fungera hade i tisdags familjen Lundblad på Grinda besök av Holländskt glassexpertis från företaget Gårdsglass som Grinda nu är en del av. Tio medlemmar av familjen Lundblad drillades pedagogiskt av Maron Heij som har lärt ut glasskapandet i alla de 21 länder där Gårdsglass är representerat.

– Människan har ett bra minne av smak. Det gäller att ni hela tiden har samma mängd av allting, annars kommer kunden märka skillnaden och bli besviken, säger han när sats hasselnötsglass blandas till.

Noggrannhet och hygien är de två ledorden i glasstillverkningen. Maron Heij, som tidigare hade gjort en sats jordgubbssorbé för att visa hur det går till, står vid sidan och ger anvisningar när hans adepter häller upp grädde, äggula och de övriga ingredienserna i en stor metallhink. Hinken står placerad på en våg och det krävs stor koncentration för att pricka den angivna mängden av varje ingrediens så när som på ett gram.

– Man måste tänka på allting, det svåraste är nog maskinen med all teknik, säger Elisabeth Lundblad.

– Ja, det är svårt att tappa ur glassen utan att det blir för mycket, säger William Lundblad.

Maskinen som anges är den som förvandlar satsen till glass. När proceduren, som tar en knapp halvtimme, är klar öppnas en tapp på maskinen och den färdiga glassen fångas upp i plastbehållare.

Det är god stämning under utbildningen och optimismen är stor inför den planerade öppningen om en vecka.

– Det känns bra att göra riktig glass utan några tillsatser eller färgämnen. Det kommer bli lite jobb att få tag på alla varor från närområdet, men det är klart vi tror på det här. Annars hade vi inte dragit igång, säger Elisabeth Lundblad.

Tanken är att försöka hämta in jordgubbar, rabarber, vinbär och andra varor från personer i omgivningen. Målet är att på sikt sälja 500 liter glass i veckan. Maron Heij tror att Grinda har alla möjligheter att lyckas.

– När vi var här för några månader sedan fanns det ingenting. Nu är det ett av de vackraste gårdsglasshusen jag varit i under mina 21 år i branschen. Jag har stora förhoppningar och tror att Grinda kan bli störst i Sverige för oss.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om