Inför förra valet började Cecilia Friis engagera sig politiskt för Miljöpartiet i Flen. Fyra år senare är hon partiets gruppledare och hennes mål är att öka medvetenheten i kommunen.
– Vi har en skyldighet att lämna jorden som vi fick den, det gäller att bryta ner det ansvaret på kommunnivå och bidra med det lilla vi kan.
Cecilia växte upp i Gröndal i Stockholm men lämnade huvudstaden redan i början på 90-talet för Björkliden vid riksgränsen. Där kombinerade hon jobbet på fjällstation med att åka skidor och vara ute i skog och mark.
– Jag har alltid haft ett stort naturintresse, men det var nog där som jag fick riktig mersmak och insåg behovet av friheten och vidderna.
I slutet av 90-talet flyttade Cecilia och hennes man till Bettna där de har både släkt och vänner. Därifrån gick flyttlasset till deras nuvarande hem utanför Malmköping där de nu har bott i drygt tio år och trivs väldigt bra. Cecilia, som alltid har varit Miljöpartist, blev tidigt aktiv för Naturskyddsföreningen i Flen och därifrån var inte steget långt för henne att engagera sig för Miljöpartiet. Hennes drivkraft är förändring.
– Vi måste våga förändra vårt beteende, det är en självklarhet att vi inte kan fortsätta som vi gör.
På vilket sätt kan Flens kommun bidra till att skapa ett förändrat beteende?
– Genom att underlätta så mycket som möjligt för invånarna så de kan göra miljömässiga val. Det finns mycket att göra med kollektivtrafiken. Förbindelserna till grannkommunerna är okej men mellan orterna i kommunen är det nästan obefintligt. Vi vill även se fler cykelvägar där folk kan ta sig fram säkert.
Cecilia anser att Flens kan bli en mycket mer miljömedveten kommun. Men då krävs det långsiktighet och mod.
– Kommunen bör alltid jobba utefter minsta möjliga miljöpåverkan. Man bör till exempel alltid bygga miljömedvetet och bygga ut solenergin. Det brister ofta på att det ska gå fort och att man ska tjäna pengar. Men det krävs eftertanke, man kan inte alltid tänka vinst.
Miljöpartiet vill ha en utveckling som inte bygger på tillväxt. Är det realistiskt i Flen med kommunens skrala ekonomi?
– Vi ser gärna tillväxt, men ekonomin får inte gå före miljön. Det är inte ekonomiskt på sikt. Det finns jättemycket vi kan göra miljösmart och medvetet i Flen, där ligger till exempel Eskilstuna mycket längre fram.
På en punkt har Flens kommun gjort ett stort framsteg enligt Cecilia. Den hårt kritiserade kosten i kommunens skolor och äldreboenden kommer bli mer ekologisk i och med att en ny och, enligt Cecilia, mer genomtänkt upphandling har skett och kommer träda i kraft i höst.
– Där har det skett mycket positivt och det är jättekul.
Europaskolan har fått klartecken för att starta skola i Malmköping. Hur ser ni på skolsituationen?
– Vi välkomnar Europaskolan och hoppas på ett gott samarbete. Inte minst i integrationsfrågan behöver vi ta ett gemensamt ansvar. Vad det gäller skolstrukturen i övrigt tror jag vi behöver göra ett omtag nu när så mycket förändrats, och tänka långsiktigt hur vi ska kunna förbättra för eleverna i hela kommunen.
Ni vill slå ett slag för integrationen genom att anlägga fler kolonilotter. Utveckla den tanken?
– Vi vill ha fler kolonilotter i Flen, ge innevånare möjlighet att odla sitt eget, samtidigt som det är sätt att få folk att komma ut och träffas, lära känna varandra och bygga broar.
Cecilias ambition är att Miljöpartiet ska vara med och regera i Flen efter höstens val. Men tillsammans med vilka är av underordnad betydelse enligt henne.
– Vi har gott samarbete både till vänster och till höger. Vi står öppna och hoppas kunna bilda majoritet, om och med vilka får valet utvisa.
Men var står Miljöpartiet på skalan i Flen? Till höger eller vänster?
– Miljöpartiet på riksnivå står solklart till vänster, men i Flens kommun är det inte lika självklart. Vi vill vara med och verka för integration, en bättre miljö och arbetstillfällen. På kommunal nivå handlar det mer om praktiska saker, man styrs inte lika mycket av politiska ideologier. Det handlar mycket om personkemi och goda samarbetspartners.
A2000 är ett parti som inte lutar sig mot någon ideologi. Partiet ställer inte upp i höstens val och flera av deras representanter har gått över till Miljöpartiet.
Kommer ni få över deras väljare till er också?
– De går nog åt lite olika håll. A2000 gjorde mycket som var jättebra för kommunen och det är synd att de försvinner.
Cecilia och hennes man har två tonårsbarn som är adopterade ifrån Etiopien och har tidigare agerat fosterfamilj i tio års tid åt ungdomar. Erfarenheter som hon tror kan hjälpa henne i hennes roll som politiker.
– Med två adopterade barn har jag fått mycket kunskap om integration och att vara fosterfamilj har berikat vår familj oerhört mycket. Jag och min man driver dessutom eget företag i kommunen och jag hoppas att detta tillsammans med mina andra erfarenheter kan leda till att jag kan bidra med någonting positivt som representant för Miljöpartiet i Flens kommun.