I söndags inleddes Danbandsveckan i Malung. En festival som lockar cirka 50 000 dansbandsentusiaster till Dalarna. Då passar Dansbandssverige också på att dela ut priset Guldklaven till de mest framstående artisterna och låtmakarna. En jury nominerar kandidater, som sedan publiken får rösta på. De två senaste åren hade dansbandet Blender och dess sångerska Maria Persson kammat hem gyllene G-klavar olika kategorier. Och nu var det dags igen. Maria Persson fick Guldklaven som årets dansbandssångerska 2017.

‒Tårarna bara rann! Folket hade röstat på mig.

Maria Persson bor numera i Vadstena och har just kommit hem när vi hörs på telefon.

Artikelbild

Maria Persson från Eskilstuna är drottningen av Dansbandssverige. Tre år i rad har Blenders sångerska fått ta emot priset Guldklaven under Dansbandsveckan i Malung, framröstad av sina fans. På torsdag kan man se henne sjunga i "Allsång på Skansen".

‒Det är skönt att komma hem och landa och ladda om. Vi har en turné som pågår hela sommaren, säger Maria Persson.

Dessutom är hon aktuell som en av artisterna i "Allsång på Skansen" på tisdag den 25 juli.

Maria Persson föddes och växte upp i Eskilstuna och fick sin musikaliska skolning St Eskils gymnasium och musikskolan. När hennes gymnasieklass gjorde sitt musikalprojekt hade Maria Persson huvudrollen. Maria tänkte satsa på att bli musikalartist.

‒Men det var svårare än jag trodde, bland annat hängde det på längden, jag är bara 156 centimeter lång, och jag upplevde det som att rollerna gick till längre personer, jag kom som nummer två.

Hon sökte till program som "Idol" och "Popstar", men kom inte vidare.

‒Folk sa att jag vara duktig, men att jag inte visste vilken typ av artist jag var. Men jag fortsatte att kämpa mig fram, säger Maria.

Så lossnade det när Maria Persson fick jobb som showartist på ett Sunwing-hotell på Cypern.

‒Då sa jag upp min lägenhet i Eskilstuna, och var borta i två år.

När hon kom hem såg hon en annons om att dansbandet Blender sökte en sångare. Det var tolv år sedan. Hon sökte och fick jobbet utan att känna till något om dansbandslivet.

‒Jag visste att det skulle innebära att spela mycket och mycket resor.

Hon gillade Blenders stil och medlemmarna i bandet och en helt ny musikvärld öppnade sig. I den är Maria Persson i dag en av de starkast lysande stjärnorna.

Bandet drivs som ett företag.

‒Ett rullande företag, där man gör mycket själv. Vi proddar, packar och packar upp utrustningen och ställer in ljud och ljus. Jag sminkar mig och fixar håret själv. Det enda vi inte gör är att skriva låtar.

Blender samarbetar mycket med låtskrivarparet Anna och Samuel Engh, som bland annat har skrivit bandets nya singel "Jag har väntat färdigt". Blenders egna låtar är på svenska, men de gör även en del covers.

‒Det är allt från countrylåtar till blues, säger Maria Persson.

Flera Guldklavar och medverkan i Allsång på Skansen - kan det bli bättre?

Det skulle i så falla vara att Christer Björkman får upp ögonen för Maria Persson.

‒Jag har alltid drömt om att få tävla i Melodifestivalen.

Hon och Blender har en låt på gång som skulle passa perfekt, avslöjar Maria Persson.

‒Det är skriven av Anna Engh och är en lite poppigare ballad på svenska med attityd, som handlar om att gå vidare i en relation.