Bagarnas plÄtar kan hamna pÄ vÀggen

De uppskattar staden för sin smÄskalighet, och det Àr pÄ precis det sÀttet som Anna och Robert Schweitz vill baka sina bröd och bullar. Men doften frÄn bagerierna har letat sig lÄngt utanför Mariefred.

Mariefred2017-01-07 06:04

Ett barn var pĂ„ vĂ€g och Anna och Robert Schweitz ville flytta frĂ„n huvudstaden. Valet föll pĂ„ Mariefred. Paret har aldrig Ă„ngrat sig – men har Ă€nnu inte riktigt vant sig vid hur det Ă€r att vara Mariefredsbor.

– NĂ€r jag gĂ„r pĂ„ hundpromenader runt slottet, lĂ€ngs med vattnet och i de smĂ„ grĂ€nderna sĂ„ förstĂ„r jag att vi bor pĂ„ en magisk plats. Och sĂ„ kĂ€nns det varje dag, i vilket vĂ€der som helst, sĂ€ger Robert Schweitz.

Det var Anna Schweitzs intresse för att baka som mynnade ut i gÄrdsbageriet i Marielund. Tanken var att hon sjÀlv skulle baka pÄ förmiddagarna och sÀlja brödet pÄ eftermiddagarna, men efterfrÄgan var större Àn sÄ. Nu drivs Annas hembageri som ett familjeföretag, med flera anstÀllda och en relativt nyöppnad filial i centrala Mariefred. Men ett beslut som stÄr fast Àr att brödet som bakas pÄ hembageriet inte ska transporteras nÄgon annanstans.

– Vi vill inte massproducera. DĂ„ skulle vi tappa hjĂ€rtat i verksamheten, sĂ€ger Robert Schweitz.

Nyligen utsÄgs Annas hembageri i Marielund till Ärets bÀsta kafé av White guide. Ett annat erkÀnnande Àr att Mariefredsborna har tagit bröden och bullarna till sina hjÀrtan.

– Vi har stammisar som kommer och vi vet precis vad de vill ha nĂ€r de kommer hit, sĂ€ger Anna Schweitz

De tvÄ bagarna hÄller kurser i brödbakning och att deras kunder ser in i bageriet Àr ingen tillfÀllighet.

– Det Ă€r i utbildningssyfte. Vi berĂ€ttar gĂ€rna om vĂ„ra bröd, det finns inga hemligheter. Och nĂ€r man ser att nĂ„got pĂ„gĂ„r hĂ€r sĂ„ kĂ€nns det verkligen som att vi Ă€r en del av byn, sĂ€ger Anna Schweitz.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om