Det började hösten 2009 med 20 elever i en kombinerad årskurs ett och två, och 20 sexåringar i förskoleklassen Björnarna. Djurnamnet har hängt med dem under hela skoltiden, och när Gripsholmsskolan nu närmar sig avslutningen av sitt tionde läsår är det dags för de sista första eleverna att lämna friskolan invid Gripsholmsviken.
– Vi var som en stor familj. Alla visste vilka alla var, minns nu 15-åriga Anton Jönsson sin första tid på den finskinfluerade skolan.
Nu har den sammanlagt 537 elever, och nyligen har skolan kompletterats med förskoleverksamhet.
– Jag tycker att vi ändå har lyckats behålla den lilla känslan. Men någonstans vid 300 slutade jag kunna alla elevers namn, säger rektor Nina Lidfors.
Skolan utmärker sig genom att eleverna har en längre rast per dag, inga kortare pauser. Vidare råder totalt mobilförbud under hela skoldagarna.
– Det är något som en del kan bli helt chockade över men det fungerar bra, säger Leo Strömberg, även han en av Björnarna.
Nina Lidfors har medvetet valt att inte delta i vad hon kallar en "lönecirkus" på andra håll; hennes lärare får en lön något över snittet, men personalomsättningen är ändå låg. Och av skolorna inom Strängnäs kommuns geografiska gränser är det Gripsholmsskolan som har högst andel elever som går ut årskurs nio med godkända betyg i alla ämnen.
– Jag kan nog vara sträng när jag säger att vi ska göra precis allt vi kan för att eleverna ska lyckas. Men det är därför vi är här. Allt annat är ett svek, säger hon.
Tioårsjubileet har firats under hela läsåret, bland annat under hösten då alla lärare tillsammans besteg Kebnekaise – något som skolans nior annars får göra varje år. Under toppturen kläcktes idén att bjuda in allmänheten till en fullspäckad friluftsdag.
– Vi har ju en profil mot hälsa och friluftsliv så det känns väldigt roligt att kunna slå till med en outdoorfestival, säger idrottsläraren Ulrika Öhlin Alberti som är huvudansvarig för söndagens program i och kring skolan.
Det ges bland annat möjlighet att prova på paddling, klättring och hinderbana. Skolans mentor, äventyraren Renata Chlumska, föreläser och det gör även Friskis- och svettisgrundaren Johan Holmsäter som fram tills nyligen bott i Mariefred. Programmet startar klockan 11 och pågår till 16, och flera elever kommer att vara på plats för att hjälpa till.
De tidigare planerna på att starta fristående gymnasium i Mariefred ligger helt på is, berättar Nina Lidfors. Hon säger att hon tror att det är bra för barnen att se något annat än Gripsholmsskolan, också.
– Från början sa jag att jag skulle ge Gripsholmsskolan tio år, men jag är inte på väg någon annanstans, säger rektorn.