Deras insamling gav 90 000 till sjukhuset

Mariefredsbor har bidragit till att ett sjukhus i Uganda fått ta del av material som är självklara i svensk sjukvård.

Saga Urban, Magda Fogelberg, Ella Önerud och Caroline Karlsson – som är född och uppvuxen i Mariefred – gör sin praktik i Uganda under den femte och näst sista terminen på sjuksköterskeprogrammet.

Saga Urban, Magda Fogelberg, Ella Önerud och Caroline Karlsson – som är född och uppvuxen i Mariefred – gör sin praktik i Uganda under den femte och näst sista terminen på sjuksköterskeprogrammet.

Foto: Privat

Mariefred2019-11-05 15:19

22-åriga sjuksköterskestudenten Caroline Karlsson, född och uppvuxen i Mariefred, gör just nu sin praktik på Mulago hospital i Kampala, Uganda. Hon och hennes studiekamrater beskriver resursbristen som den mest markanta skillnaden mot den svenska sjukvården.

Via sociala medier startade de en insamling, som fått spridning bland annat i Facebookgruppen Vi som bor i Mariefred.

– Efter det inlägget fick insamlingen ett uppsving. Vi har fått in över 90 000 kronor. Pengarna kommer att gå till allt från ett kylskåp att förvara läkemedel i till plasthandskar som det är stor brist på, berättar Caroline Karlsson som numera är bosatt i Uppsala för studiernas skull.

– Vi är vana vid att man byter förkläde efter varje patient. Här kan man ha samma förkläde en hel vecka och gå mellan olika patienter, ibland med blod på förklädet. Så sprids många smittor, fyller Magda Fogelberg i.

Kuddar, täcken och lakan är annat som ska köpas in, berättar Ella Önerud:

– Det är inte som i Sverige att man kommer till en bäddad säng utan det är anhöriga till den som söker vård som tar med sig sängkläder. Men alla kommer ju inte hit med anhöriga.

Saga Urban berättar att frustration var det som fick de fyra studenterna att starta insamlingen, som nu har avslutats inför fredagens hemresa.

– Vi kände att vi var tvungna att göra det vi kan. Det är så lätt för oss som har Facebook och Swish. Vi har också fått hjälp med kontakter här på plats som kan hjälpa oss att köpa in sakerna, säger hon.

Karta: Mulago Hospital
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!