Det är traditionellt rabarbertema på årets första Bondens egen marknad. Skördade stjälkar kan finnas till försäljning på Rådhustorget på lördagen, säkerligen tillsammans med både mer och mindre oväntade förädlingar av den sura primören.
– Jag hoppas att någon fått med sig plantor också, men det kan vara lite tidigt på säsongen, säger Robert Schweitz, ordförande för Bondens egen marknad i Mariefred och en av bagarna från Annas hembageri – som kommer till torget med bullar och bröd med rabarber bland ingredienserna.
Nytt för i år är att Reko kommer ha extra utlämning på torget, första halvtimmen vid varje tillfälle. En så kallad Rekoring bildades i Mariefred för snart ett år sedan, och går ut på att livsmedelsproducenter och mathantverkare från trakten sammanförs med en kundgrupp genom sociala medier. Varorna beställs i förväg och var fjortonde dag är det utlämning på parkeringen vid Gripsholms slott.
– Vi har ett ganska stabilt antal deltagare, många kommer och handlar varje gång. Det känns som att Reko har blivit en del av vardagshandlingen, säger initiativtagaren Camilla Callenmark.
Samarbetet med Reko har resulterat i nya försäljare på Bondens egen marknad på lördag. Tre livsmedelsproducenter har valt att stå kvar på torget efter sin utlämning av kött och ägg.
Den 18 maj är det alltså årets första upplaga av Bondens egen marknad. Nästa tillfälle blir den 10 augusti, därefter är det äppelmarknad den 28 september och stor skördefest den 19 oktober.