Startfältet kan komma att ändras, så besök mästerskapets Facebooksida – Nordiska mästerskapen i food truck – för senaste nytt. Men utan tvekan kommer alla besökare hitta något i sin smak.
Fred's
food
truck
Fred's food truck kommer till Mariefred med sin BBQ-bil, som utseendemässigt sticker ut i startfältet. På flaket röks revben från svenska grisar långsamt med ekved, och till köttet serveras olika tillbehör och såser. Fred's hör till pionjärerna i food truck-Sverige, och har i dag två rullande matvagnar och en fast restaurang. Den ombyggda BBQ-bilen är ny för i år.
Langos truck
Det var langos som gick hem hos kafébesökarna vid Ugglans park i Strängnäs, märkte ungraren Robert Toth. Han sålde kaféet, köpte en food truck – och gav sig i stället ut på gatorna med sin farmors degrecept och såväl matiga som söta ingredienser att toppa det friterade brödet med.
Taqueria
el sombrero
Bästa fiskrätt 2016
Mästerskapet arrangeras för femte året – och för femte gången kommer Taqueria el sombrero körande till Mariefred från Uppsala. I trucken lagas mexikansk mat. Fisktacosen utsågs till den bästa i Norden för tre år sedan och såserna som serveras till de olika rätterna får inte missas.
Irvin's
BBQ
Bästa kötträtt 2018
Bästa koncept och design 2018
Förra året gjorde den tidigare Taxinge krog-krögaren NM-debut med sin food truck, och både maten och vagnen gick hem hos juryn. I år kommer han tillbaka med en uppdaterad pastramimacka för att försvara sina två mästerskapstitlar. Grillat surdegsbröd och pastrami gjord på oxbringa toppas med bland annat kålsallad och senapsmajonnäs. En fulländad rätt, lyder truckens eget utlåtande.
Heaven
street
food
Bästa kötträtt 2016
Folkets röst 2015, 2016 och 2017
Hela världens kök samlas i denna vagn, som tidigare har tävlat under namnet Fastfoodspecialisterna. Burgare av olika slag hör till specialiteterna.
Henkes glassbil
Bästa dessert 2018
Mannen bakom Järnaglass – som varit med i nordiska mästerskapet tre gånger, och vunnit dessertpriset en gång – vill prova på livet som gammaldags glassgubbe. Från en engelsk glassbil ska italiensk gelato i smaker såsom romrussin, hasselnöt, choklad, pistage, kaffe och kokos serveras, och så även friska sorbeter och mjukglass efter eget recept. Mjölken och grädden kommer fortfarande från Järna mejeri. Flera av smakerna är ekologiska, och glassbilen undviker engångsmaterial i plast.
Green fries
Det tar fyra dagar att sortera, tvätta, skära, blötlägga, koka, torka, fritera och till slut frysa potatisen som sedan transporteras från Skåne till kunderna i Sverige och Danmark. Men Green fries startade som en food truck, och från en sådan kommer de krispiga potatisstavarna serveras under mästerskapshelgen. Potatisen är ekologisk och friteras i rapsolja, och serveras med smaksatt salt och dipsås.
Brisket & friends
Bringa, fläsksida, högrev och andra detaljer röks över natten med valnötsved importerad från USA. Det rökta köttet sägs smaka som i Texas, men food trucken serverar även vegetariska alternativ.
HK's
lila
food
truck
Med hamburgare på japanskt kobekött med tryffelmajonnäs på den uppdaterade menyn kommer Stockholmstrucken tillbaka till Mariefred. Även högrev, halloumi och sojabiffar läggs mellan briochebröd i denna färgglada matvagn.
Waffle
dough
Folkets röst 2018
Belgiska våfflor som i staden Liège, där smeten traditionellt innehåller jäst och pärlsocker, gick hem hos mästerskapets besökare förra året. Nu kommer våffelvagnen tillbaka, med bland annat choklad och bär att toppa de frasiga godsakerna med.
Gnarly
burger
Gatumat som på den amerikanska västkusten men helt och hållet med svenska råvaror är receptet för Gnarly burger. Tre restauranger i Stockholm kompletteras med det rullande köket, som kommer till Mariefred med såväl högrevsburgare som vegetariska och veganska alternativ.
Balkan krubb
En truck kommer lastad med pljeskavica, ćevapčići, souvlaki och sremska. Men den som har svårt med uttalet kan lika väl säga balkanburgare, kalvjärpar, fläskspett och kryddig korv i food truck-luckan, som också levererar vegetariska burgare med grillade grönsaker och ajvar.
Reggae juice
Årets nyhet 2018
Med sina färskpressade juicer, smoothies och banankakor tog Reggae juice hem det för 2018 helt nya priset Årets nyhet, som delas ut av Strengnäs Tidning. I år kommer trucken tillbaka till Mariefred med sina färgglada och svalkande drycker med smak av Karibien.
Indian
street
food
Bästa vegorätt 2017 och 2018
Ska det bli hat trick för Indian street food, som vunnit pris för sin nordindiska gatumat de båda tidigare åren som trucken medverkat i det nordiska mästerskapet? Här möter tradition det moderna och i år kommer vagnen till Mariefred med naan rolls, fyllda brödrullar.
Jeffrey's
food
truck
Bästa kötträtt 2017
Med chacarero och churrasco, båda varianter av chimichurrimarinerat angusinnanlår, hoppas den chilenska trucken kunna tilltala mästerskapets karnivorer. Halloumiburgare med sydamerikanska tillbehör finns att beställa för den som skippar köttet.
Kaffeluckan
En kopp kaffe på maten? När den specialbyggda mopeden fäller ut sina vingar uppenbarar sig en komplett espressobar med nymalt kaffe, teer och italienska bakverk på menyn. Kaffeluckan har försett mästerskapets besökare med koffeinkickar alla tidigare år.
Taste
Brazil truck
Açaífrukter från Amazonas är den antioxidantrika ingrediensen i vagnens hälsosamma smoothies och sorbeter som serveras i skålar med frukt och granola. För den som vill synda finns brasilianska churros, friterade degstänger som serveras med bland annat kolasås och kanel, och chokladgodisen brigadeiro.
Korrito
Korea blandas med Mexiko i denna truck som återkommer till Mariefred, och rätten bulgogi kimchi fries beskrivs som ett exempel på matmötet. Sött, surt, salt och starkt från de två världsdelarna blandas på tallriken. Truckens kimchi fermenteras i fem dagar för att få den rätta smaken.
Tabemasu
Ka-Jen
Olika slags poké bowls med bland annat furikake och gari är paradrätten i den japanska matvagnen som rullat till Mariefred hela vägen från Skåne. Stekta nudlar och en japanskt smakande hamburgare är andra mer eller mindre fasta inslag på truckens meny.
Bambabilen
I år är det den spanska specialiteten paella som serveras ur Bambabilen, som kommer tillbaka till Mariefred efter premiäråret i fjol. Paella är en risrätt, ofta kryddad med saffran och toppad av exempelvis räkor eller kyckling.
Joppes
food
Ett bröd fyllt med krispigt fläsk, kimchi, misomajonnäs och koriander, låter det som något för dig? Det är en av rätterna som Joppes food, med all världens mat på sin vanliga meny, packar sin truck med när det är dags för ett tredje deltagande i det nordiska mästerskapet. Tävlar gör trucken dock med en annan rätt, som inte var färdig för presentation när denna text skrevs.
Churrostrucken
Ibland heter den Bageritrucken, men det är Churrostrucken som rullar till Mariefred när det är mästerskapsdags. Churros är friterad vetedeg, ofta i stjärnformade stänger, som traditionellt serveras med chokladkräm. Den här trucken erbjuder även glass till den spanska specialiteten.
The barbecue truck
Med valnötsved i grillen kommer The barbecue truck till Mariefred med sin mat, som ska smaka som i den amerikanska södern. Pulled pork tillagad på låg temperatur under lång tid står på menyn under mästerskapshelgen, och halloumi utgör det vegetariska alternativet.
M creperie
Bästa dessert 2017
Bästa koncept och design 2016
Med ett traditionellt recept från Pyrenéerna förser det spanska paret, som har sin bas i Stockholm, mästerskapets besökare med crêpes. Trucken har varit i Mariefred tidigare år, och besökarna kommer att känna igen menyn vid den ombyggda husvagnen från 1970-talet.
The good gringo
Bästa vegorätt 2016
När The good gringo kommer tillbaka till Mariefred är det med siktet inställt på att vinna pris för bästa fisk- och skaldjursrätt. Burritos som i San Francisco är denna matvagns specialitet, och numera har den kompletterats med en restaurang i Stockholm.
Milner’s fish and chips
Bästa fiskrätt 2017
Bästa kreativa rätt 2017
Traditionella fish and chips och vegetariska och veganska alternativ, alla friterade i smet som innehåller brittisk ale, serveras ur denna matvagn. I år fokuserar den på hållbarhet och är helt plastfri, i stället är det engångsartiklar av majsstärkelse som maten serveras ur. Kockarna håller dessutom koll på matsvinnet och utsläppen av växthusgaser.
Stekosterian
Som truckens namn avslöjar, är det stekost som står i centrum i denna vagn som drivs av två unga mjölkbönder från Skaraslätten. Deras hollstein- och jerseykor producerar fet mjölk som blir till krämig stekost, som spelar huvudrollen i vagnens lantliga burgare.
Svenska kulturpärlors food truck
Folkets röst 2015
Bästa fisk och skaldjur 2018
I år samarbetar Svenska kulturpärlor med Gripsholmsskolan, en av grundskolorna i Mariefred. Tre elever ska laga klämmor som bland annat kommer att innehålla vegetarisk färs, bönor och fänkål.
Nee’s taste of thai
Thailändsk mat lagas av på thailändskt vis av thailändska kockar. På menyn finns bland annat papayasallad och vegetariska vårrullar. Food trucken har sin bas i Stockholm och har varit med i det nordiska mästerskapet tidigare år.
Galet gott food truck
Tre rutinerade kockar ville servera krogmat på hjul, och skaffade sig en matvagn som kommer till Mariefred med vad som marknadsförs som galet god mat. Den smakar latinamerikanskt, och bland rätterna finns exempelvis quesadillas och piroger. Kockarna försöker minska sitt matsvinn genom att använda hela råvarorna, på olika sätt och i olika rätter.
Antons rullande mat
Den här vagnen rullar från en sörmländsk sommarstad till en annan, för att vara med och göra upp i det nordiska mästerskapet. Antons kommer från Trosa, och i Mariefred är det viltburgare och strömmingsburgare som står på menyn.
Bamba orange
Chilenska empanadas, alltså små piroger, är vad denna Kistatruck kommer lastad med. Såväl de traditionella med köttfärs som en egen vegetarisk variant med halloumi kommer att serveras. Majspaj med tomatsallad, även det en chilensk specialitet, kommer att serveras mästerskapets besökare.