MÄnga hungriga efter helg

I dag samlades kockar frĂ„n tre kommuner för att inspireras och fĂ„ tips pĂ„ hur skolmaten kan bli Ă€nnu bĂ€ttre. Och mycket har hĂ€nt i det kommunala storköket Ärtan. Svinnet har till exempel minskat med 43 procent.

Foto: Fotograf saknas!

Mariefred2014-05-22 18:00

Munter stÀmning rÄder i det kommunala centralköket i Mariefred. HÀr har kockar frÄn förskola och skola frÄn StrÀngnÀs, SödertÀlje och Eskilstuna haft inspirationsdag innehÄllande bÄde teori och praktik.

– Det hĂ€r handlar om klimatsmart och miljösmart mat. Klimatsmart mat tar bara hĂ€nsyn till klimatet, men miljösmart tar hĂ€nsyn till aspekter som gifter och biologisk mĂ„ngfald, sĂ€ger Maria Unell, frĂ„n Miljöresurs LinnĂ©, som höll i den teoretiska delen.

– Maten stĂ„r för 25-30 procent av Sveriges klimatpĂ„verkan och i runda slĂ€ngar innehĂ„ller vĂ„rt blod 300 kemikalier, varav maten Ă€r en vanlig kĂ€lla, fortsĂ€tter Maria Unell.

Receptet mot den negativa pÄverkan Àr mer ekologisk mat. NÀr StrengnÀs Tidning granskade skolmaten i StrÀngnÀs kommun för tvÄ och ett halvt Är sedan hamnade StrÀngnÀs kommun i ett nationellt bottenskikt. Bara en kommun i landet lade mindre pengar pÄ skolmaten Àn StrÀngnÀs kommun. Den ekologiska andelen var i princip lika med noll.

Men sedan dess har andelen ekologisk mat ökat till 23 procent. Samtidigt som StrÀngnÀs kommun lÀgger mer pengar pÄ skolmaten och i jÀmförelse med andra kommuner hamnar över genomsnittet, enligt Skolmatens vÀnner.

Hur gÄr det ihop?

– Vi lagar mer god vegetarisk mat och vi har minskat svinnet med 43 procent, nĂ„got som vi har jobbat hĂ„rt pĂ„, sĂ€ger mĂ„ltidschef Lars Ekström.

– Mycket handlar om att vi tillagar pĂ„ plats. DĂ„ kan vi laga den fisk som faktiskt gĂ„r Ă„t och sĂ„ fĂ„r gĂ€sten nylagad fisk.

Ett bekymmer Àr att alla barn inte fÄr Àta sig mÀtta hemma. Det mÀrks pÄ mÄndagar dÄ det gÄr Ät jÀttemycket mer skolmat.

– Alla fĂ„r faktiskt inte fredagsmys eller fisk hemma. Vi har ett brett uppdrag, skolmaten blir viktigare och viktigare, sĂ€ger Lars Ekström.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om