Missen – MSB uppgav felaktigt skyddsrum i Mariefred

Myndigheten för samhĂ€llsskydd och beredskaps interaktiva verktyg Skyddsrumskartan ska visa var nĂ€rmaste skyddsrum ligger – men dĂ€r myndigheten menar att det ligger ett skyddsrum för 60 personer finns i sjĂ€lva verket endast ett kedjehus utan kĂ€llare.

Susanne Sand intygar att hos henne finns det inget skyddsrum. HÀr pÄ bild med hunden Rexie.

Susanne Sand intygar att hos henne finns det inget skyddsrum. HÀr pÄ bild med hunden Rexie.

Foto: Privat

Mariefred2022-03-06 09:56

– Man fĂ„r ju skratta Ă„t det eftersom det inte finns en tillstymmelse till skyddsrum hĂ€r, det Ă€r lite bisarrt, sĂ€ger Susanne Sand som bor i det hus som MSB felaktigt har angett att skyddsrummet ska ligga i.

Den senaste tiden har intresset för krisberedskap ökat bland allmÀnheten. MSB uppger att internettrafiken pÄ deras interaktiva kartfunktion Skyddsrumskartan har mÄngdubblats jÀmfört med förra Äret.

MĂ„nga har sökt sig dit för att ta reda pĂ„ var de nĂ€rmaste skyddsrummen finns, och hur mĂ„nga personer skyddsrummen rymmer. 

InvÄnare i Mariefred har emellertid lagt mÀrke till en avvikelse i kartans information. Centralt i staden, pÄ Ruddammsgatan 19, har MSB uppgett att det ska ligga ett skyddsrum med plats för 60 personer.

undefined
PÄ skyddsrumskartan finns det tvÄ skyddsrum. Det ena stÀmmer inte, och det andra ligger i fÀngelset och Àr till för intagna. AlltsÄ finns det inga skyddsrum för allmÀnheten i Mariefred.

Kruxet: PĂ„ adressen ligger ett kedjehus med betonggrund.

– Det finns inte ens en kĂ€llare, sĂ€ger Susanne Sand.

Hon tar misstaget med ro, men pÄpekar att det ocksÄ finns en viss grad av allvarlighet i det som har hÀnt.

– Det som Ă€r obehagligt Ă€r att fel information ligger ute hos MSB, som Ă€r en statlig myndighet. DĂ„ börjar man ju undra vad mer som Ă€r fel.

Reaktionerna hon fÄtt har mest varit skÀmtsamma. Kollegor och vÀnner har hört av sig och skojat om det icke-existerande skyddsrummet. Hon har till och med fÄtt pÄhÀlsning frÄn nyfikna invÄnare i staden.

– Folk har varit utanför huset och tittat efter en skyddsrumsskylt. 

Det Àr i skrivande stund oklart hur missen kan ha uppstÄtt. Susanne Sand har dock en teori:

– Det Ă€r vĂ€l nĂ„gon av de andra Ruddammsgatan 19 i Sverige som har ett skyddsrum. NĂ„gonstans har det blivit vĂ€ldigt fel, sĂ€ger hon.

undefined
Peter Carman, teknisk handlÀggare för skyddsrum pÄ Myndigheten för samhÀllsskydd och beredskap.

Peter Carman, teknisk handlÀggare för skyddsrum pÄ MSB, sÀger att de har Àndrat felet i skyddsrumsregistret och att det ska rÀttas till nÀr kartan uppdateras.

Kan man som medborgare lita pÄ kartan?

– Det ska man göra, de allra flesta skyddsrummen stĂ€mmer. Skyddsrumsregistret och kartan uppdateras kontinuerligt med eventuella rĂ€ttelser.

Han konstaterar att det inte finns nÄgra skyddsrum i Mariefred. Skyddsrummen byggdes dÀr behovet ansÄgs som störst och dÀrför finns det i dag omrÄden som saknar skyddsrum.

– Viktigt Ă€r ocksĂ„ att notera att skyddsrummen Ă€r en del av befolkningsskyddet. Att utrymma till en sĂ€krare plats eller omrĂ„de Ă€r ocksĂ„ ett sĂ€tt att skydda sig, sĂ€ger han.

Skyddsrum? Nej, inte pÄ Ruddammsgatan 19 i Mariefred i alla fall, medger MSB.
Skyddsrum? Nej, inte pÄ Ruddammsgatan 19 i Mariefred i alla fall, medger MSB.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!