Nu ska bästa gatumaten utses

Fina priser men framför allt äran står på spel, när matbilarna gör upp om vilka som serverar den godaste maten. Juryns medlemmar har ett tufft arbete framför sig.

Jurypriserna delas ut under fredagseftermiddagen, och truckarna brukar inte vara sena med att hänga upp diplomen för att locka mer folk till sina matköer.

Jurypriserna delas ut under fredagseftermiddagen, och truckarna brukar inte vara sena med att hänga upp diplomen för att locka mer folk till sina matköer.

Foto: Joakim Serrander

Mariefred2019-07-19 07:21

Fler priser än något annat år ska delas ut, när det nordiska mästerskapet för food trucks avgörs i Mariefred för femte gången.

Nytt för i år är att en barnjury ska dela ut ett eget pris, Barnjuryns favorit.

Dessutom vill arrangörerna lyfta fram en deltagare som tar ansvar för klimat, miljö och hälsa genom att dela ut priset Mest miljömässigt hållbara food truck.

– Det är en fråga som växer i branschen. Medvetenheten blir allt större i allt från inköp av råvaror till val av material i serveringen, säger Mariefredskrögaren Fredrik Åström som är initiativtagare till mästerskapet.

Redan förra året syntes olika slags hållbara exempel hos truckarna. Flera valde bort engångsmaterial i plast, och några hade anpassat traditionella recept efter svenska råvaror i stället för att använda importerade ingredienser. I år kan alltså detta löna sig, när juryn ska testa utbudet.

Juryn består av både kända och okända ansikten – lokala profiler, matkunniga personer och helt vanliga men väldigt hungriga sörmlänningar. I år har nämligen tre juryplatser upplåtits till allmänheten, som fått anmäla sitt intresse via mästerskapets Facebooksida. Separat artikel kommer under torsdagen!

Bästa burgare och Bästa rök- och grillrätt är ytterligare två nya kategorier som det tävlas i. Bästa vegorätt, Bästa fisk- och skaldjursrätt, Bästa kötträtt, Bästa dessert, Mest kreativa rätt och Bästa koncept och design ska också utses av juryn, precis som tidigare år.

Strengnäs Tidning utser vinnaren av Årets nyhet, ett pris som instiftades förra året när tidningen gick in i projektet som mediepartner.

Det är ingen mindre än Sörmlands landshövding Liselott Hagberg som delar ut priserna från scenen vid ångbåtsbryggan på fredagseftermiddagen.

Utöver äran får vinnarna ett presentkort från restauranggrossisten Martin & Servera, och alla som deltar får en japansk handgjord kniv från Vikingsun. Vinnaren av Årets nyhet prisas med annonsering i Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs Tidning.

Festivalens besökare bestämmer vilken food truck som ska få det kanske finaste priset, Folkets röst. Röstningen sker i år med hjälp av en talong som finns i Strengnäs Tidnings bilaga som delas ut inför och under mästerskapet. Priset delas ut under lördagen, så att besökarna har gott om tid på sig att provsmaka all mat.

Alla vinnare – år för år

2018

Bästa vegorätt: Indian street food

Bästa fisk- och skaldjursrätt: Svenska kulturpärlor

Bästa kötträtt: Irvin's BBQ

Bästa kreativa rätt: Culinary craft

Bästa dessert: Järnaglass

Bästa koncept och design: Irvin's BBQ

Årets nyhet: Reggae juice

Folkets röst: Waffle dough

2017

Bästa vegorätt: Indian street food

Bästa fiskrätt: Milner’s fish and chips

Bästa kötträtt: Jeffreys food truck

Bästa kreativa rätt: Milner’s fish and chips

Bästa dessert: M creperie

Bästa koncept och design: Jipi argentine food

Folkets röst: Heaven street food

2016

Bästa vegorätt: The good gringo

Bästa fiskrätt: Taquria el sombrero

Bästa kötträtt: Fastfoodspecialisterna (Heaven street food)

Bästa kreativa rätt: Nordic streetfood

Bästa dessert: Eva-Lotts kök

Bästa koncept och design: M creperie

Folkets röst: Fastfoodspecialisterna (Heaven street food)

2015

Bästa vegorätt: Forna auto

Bästa kötträtt: Mojo gastro food

Bästa kreativa rätt: PM Pires (Between buns)

Bästa koncept och design: Taste truck

Folkets röst: Fastfoodspecialisterna (Heaven street food), Svenska kulturpärlor, Vegan soul train

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om