Sommaren år 2010 hotades den ideella föreningen Östra Södermanlands järnväg av nedläggning. Som Strengnäs Tidning har berättat föreslog staten nya avgifter på all järnvägstrafik. Det såg ut att bli slutet för museijärnvägen i Mariefred.
— Avgifterna var otroligt omfattande. Trafikintäkterna på banan i Mariefred är något över en miljon kronor om året. Av det skulle 300 000-400 000 kronor betalas i olika avgifter till Transportstyrelsen. Det var ett ogenomtänkt förslag av Näringsdepartementet och hade det genomförts hade alla 21 museibanor stannat, säger Ragnar Hellborg, ordförande i Museibanornas riksorganisation, MRO.
Kampen han och andra järnvägsintresserade har fört mot staten de senaste dryga tre åren är en Davids kamp mot jätten Goliat.
— Vi har kommit en god bit. Statens idé var att Transportstyrelsen skulle vara självförsörjande. Men man hade inte klart för sig att det fanns museijärnvägar när man antog idén. Man hade SJ och Green cargo i tankarna som har miljardintäkter, säger Ragnar Hellborg.
Museijärnvägarna har haft riksdagsledamoten och före detta försvarsministern samt senare talmannen Björn von Sydow (S) på sin sida, det har underlättat.
— Björn von Sydow lämnade in en riksdagsmotion där vi fick stopp på de värsta stolligheterna. Nu vet staten att vi finns och vi benämns numera som kulturverksamhet i budgetpropositionen.
Museibanorna har lyckats undanröja flera tunga årliga avgifter som tillståndsavgift och tillsynsavgift och nu senast registreringsavgift på 155 kronor per lok och vagn.
Avgiftskraven på Sveriges museibanor har alltså minskat.
— Vi är nere på uppskattningsvis ett par hundratusen kronor om året för de 21 museijärnvägarna. Det blir väl några tiotusen per järnväg. Registrering och tillsyn fortsätter men vi behöver inte betala för det.
De värsta avgifterna behövde museibanorna aldrig betala. Men det finns en kvar som Ragnar Hellborg särskilt vill slippa.
— För varje utbildningsplan som banorna vill förändra vill Transportstyrelsen ha 18 000 kronor.
Varje bana måste ha egna utbildningsplaner för att utbilda stinsar, lokförare, eldare, konduktörer, bromsare och banbesiktare.
— Det räcker att ändra ett enda kommatecken i en utbildningsplan så kostar det 18 000. Det betyder att man drar sig för att förnya planerna vilket påverkar säkerheten. Det är ett gott exempel på hur kontraproduktiv Transportstyrelsen kan vara, vilket är en synpunkt jag har lämnat. Men där har polletten inte trillat ner ännu.