"Varför vänta med champagnen till tolvslaget?"

Vad ska avnjutas till nyårssupé och vad passar i dryckesväg? Tidningen har tagit hjälp av sommelieren och vinexperten Åsa Wahlström Karlsson. Här ger hon sina favorittips på bra nyårsbubbel och berättar vilket vin som funkar med middagsmaten.

Åsa Wahlström Karlsson JS 1.jpg

Åsa Wahlström Karlsson JS 1.jpg

Foto:

Mariefred2014-12-30 06:00

– Tänk helhet och tänk på varje enskild maträtt. En trerättersmeny ska helst stegra i smakintensitet där mat och dryck följs åt, säger vinexperten Åsa Wahlström Karlsson, från Mariefred.

Han tog sin sommelierexamen för 15 år sedan och har erfarenhet från de flesta roller i en matsal.

– Jag började arbeta extra på restaurang och insåg snart att jag hade fallenhet för yrket. Jag tyckte att det var roligt att lära mig förstå vad det är vi dricker och kände att jag ville dela med mig av den kunskapen till andra.

Åsa Wahlström Karlsson är egen företagare och flitig föreläsare på bland annat Restaurangakademien. Vid sidan om arbetet har hon fortsatt att vidareutbilda sig inom mat och dryck. Just nu studerar hon till Master of wine i London, som är en avancerad nivå inom dryckesgenren. I början av nästa år blir hon biträdande chef för avdelningen på Systembolaget som sysslar med produktkvalitetssäkring och sensorik.

– Det känns häftigt. Jag ska bland annat hjälpa till att ta fram modeller för hur vi ska prova och välja vad som ska säljas. I princip kommer jag att testa allt som Systemet tar hem och ställer ut till försäljning.

Här ger hon några handfasta tips att ta vara på när det gäller val av vin till nyårssupén.

– För att inte krångla till det så kan vi tänka oss en klassisk trerätters middag till nyårsafton där vi serverar gratinerad hummer till förrätt. Till den dricker vi ett torrt vitt vin eller varför inte champagne. Ett syrligt torrt vin kommer att matcha sältan och konsistensen i den gratinerade hummern och ge bra balans. En Riesling med en aning fruktsötma kan också passa utmärkt till förrätten.

Nöt- eller viltkött är ofta gångbart som huvudrätt i en nyårssupé. Vi tänker därför helstekt oxfilé med klassiska tillbehör, det vill säga rödvinsås, smörstekt svamp och mandelpotatisduchesse.

– Till detta passar en bättre Chianti Classico eller varför inte en Brunello di Montalcino. Här blir till exempel en Amarone alltför kraftfull och alkoholstinn för att funka. Rödvinsåsen matchar syran i de lite lättare vinerna från Toscana och får fram frukten. Den smörstekta svampen balanseras av skogstonerna med det 5-6 år gamla vinet.

Till dessert föreslår Åsa Wahlström Karlsson en norrländsk variant av Gino.

– Det kan vara lite knepigt att få tag i färska jordgubbar så här års, därför använder vi i stället blåbär, hallon och banan som får riven vit choklad över sig. När chokladen bränts av serverar vi detta med vaniljglass. Till detta dricker vi en Moscato d´Asti. Det kommer bli perfekt tillsammans då vinet är lagom sött, lätt pärlande och har låg alkoholhalt. Till chokladen och glassen behövs sötma och det balanseras väl av friskheten i bären och i vinet. Det kommer att bli en uppskattad avslutning på en lyckad middag. En "match made in heaven" helt enkelt, säger Åsa Wahlström Karlsson och nickar gillande.

Till frågor kring vad tolvslaget ska firas in med kommer det lite oväntade förslaget:

– Varför vänta med champagnen till midnatt? Smaklökarna är som bäst när gästerna kommer och det är därför smartare att bränna av det "dyra" i början. Servera champagnen till välkomstdrink och korka i stället upp ett enklare, men fortfarande gott, mousserande vin vid tolvslaget. Välj gärna en Prosecco som har lite fruktsötma. Det kommer garanterat uppskattas, för hur gott är det egentligen att stå ute i minusgrader, kolla fyrverkeri och skåla i knastertorr Champagne, säger Åsa Wahlström Karlsson och ler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om